Dětský běloruský soubor „Ljanok“ v RSVK v Praze

Dětský běloruský soubor „Ljanok“ v RSVK v Praze

Dne 9. července 2015 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert dětského tanečního souboru „Ljanok“ (Běloruská republika). Umělecký vedoucí – Vladimir Fjodorov. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Historie kolektivu, který byl založen při Minském traktorovém závodě, trvá již 50 let.“Ljanok“ byl mnohokrát laureátem republikových a mezinárodních soutěží, pravidelně vystupuje se svými programy v Bělorusku i v zahraničí. Prahu kolektiv navštívil poprvé.

Mladí tanečníci ve věku 9 – 16 let nabídli 14 tanečních čísel – běloruské, ruské, české, polské a estonské. Mnohé tance představovaly celé mini představení, ve kterém účinkovaly různé postavy, hrály se komedie i dramata. Divákům se obzvlášť líbilo představení „Trojickaja kadril“, věnované Minsku počátku XX. století, kdy ve městě žili zástupci různých národností – Bělorusové, Poláci, Židé, Rusové – každý se svým charakterem, se svými tanci.

Diváci srdečně vítali každé vystoupení mladých tanečníků a na závěr žádali, aby soubor opět navštívil Prahu a vystoupil na scéně RSVK.

Akci navštívilo více než 30 osob z řad ruských krajanů a českých občanů.

Tento článek je dostupný v: Russian