Večer komorní hudby v RSVK v Praze

Večer komorní hudby v RSVK v Praze

Dne 23. března 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil večer komorní hudby v podání laureátů mezinárodních soutěží Ludmily Štětinové (housle) a Filippa Subbotina (klavír). Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Ruský a český hudebník F. Subbotin je vedoucím zastoupení Moskevského státního institutu hudby A. Šnitke v Praze, ředitelem školy Gradus ad Parnassum při RSVK v Praze, moderátorem a organizátorem cyklu koncertů Klasika pro děti a Klasika pro přátele. Často koncertuje v Rusku a po celé Evropě.

V první části koncertu vystoupil Filipp Subbotin, který mistrně zahrál při sonáty pro klavír D. Scarlattiho, šest lyrických skladeb E. Griega a skladby S. Prokofjeva z baletu Popelka a Romeo a Julie.   Diváci hudebníka odměnili bouřlivým potleskem.

Druhá část koncertu byla věnována skladbám pro housle a klavír. Houslové party v dílech T. Vitali, sonátě op.12  L.van Beethovena a veselé kompozici W. Crolla zahrála absolventka Pražské konzervatoře Ludmila Štětinová. Vystudovala u Inny Tolmačevové, byla na stáži v Institutu Gněsiných ve třídě Jampolského a Jankeleviče. Vystudovala též pražskou HAMU a poté určitou dobu žila a studovala v Mexiku. V současnosti často koncertuje po Evropě jako členka komorního dua s Filippem Subbotinem či s violoncellistkou M. Valdmanovou. Je též vynikající pedagožkou. Její žáci se často stávají laureáty hudebních soutěží.

Koncert v Křišťálovém sále RSVK navštívilo více než 20 posluchačů z řad ruských krajanů a Čechů, kteří vysoce ocenili umění talentovaných hudebníků. Ti nakonec na přání diváků ještě jednou zahráli veselou kompozici W. Crolla „Banjo a housle“.

Tento článek je dostupný v: Russian