Mládežnický festival „Ulice umění“ v RSVK v Praze

Mládežnický festival „Ulice umění“ v RSVK v Praze

Dne 31. října 2014 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnil mezinárodní festival mládežnického umění „Ulice umění“. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR a českými organizátory projektu.

„Ulice umění“ je největší nekomerční projekt na světě, který je především zaměřen na podporu mladých  talentů a rozvoj v mládežnickém prostředí vážné hudby, poetické a umělecké kultury. Byl vyhlášen studenty Petrohradské státní univerzity Dmitrijem Bryksenkovem a Andrejem Potěmkinem v roce 2012 v Kišiněvě (Moldávie). Jeho realizace se zúčastnila města: Petrohrad, Moskva, Minsk, Kyjev, Nižní Novgorod, Oděsa, Sevastopol, Perm, Kemerovo, Kolomna, Kursk aj. Posléze se stal projekt mezinárodním. Za minulé období v rámci projektu proběhlo více než 75 akcí. Hlavní myšlenkou je spojit co možná nejvíce talentovaných lidí z různých zemí pod jednou střechou a ukázat, že v každém koutě planety žijí výrazné a zajímavé tvůrčí osobnosti. V Česku v RSVK se festival konal podruhé.

Večer zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který přivítal ruskou a českou mládež, jež se shromáždila ve Velkém sále RSVK a popřál účastníkům a hostům hodně tvůrčích úspěchů a uměleckých setkání. Podtrhnul, že konání takové velké akce mládežnického charakteru v RSVK upevňuje přátelské styly mezi zeměmi a národy.

Na koncertě každý účastník vystoupil se samostatným programem. Ze scény zazněly populární písně, přednes vlastních veršů mladých autorů, próza i hudební čísla. Zajímavá vystoupení předvedli členové skupiny „Zumba team“, kteří zatancovali tanec ve světě velmi populárním stylu „zumba“ a rovněž mezinárodní rusko-americký kolektiv „Devi Atma“, který tančil ve stylu „tribal fusion bellydance“.

Na koncertě vystoupili nejen představitelé Ruska, ale i jiných zemí. Vadim Osadčuk z Ukrajiny zazpíval píseň v rodném jazyce a doplnil ji „beetboxem“. Jeho krajanka Jekatěrina Ružinová přednesla své vlastní verše a představila tvorbu Mariny Cvětajevové. Maxud Kjazimov z Ázerbájdžánu rovněž přednesl vlastní verše, stejně jako Natalia Syrovová a Xenie Šapko z Kazachstánu. Moderátorem koncertu byl Rus Gabriel Koen, který žije v Praze.

V sále se shromáždilo více než 250 diváků z řad ruské a české mládeže. Aktivně reagovali na vystoupení svých vrstevníků a podporovali je bouřlivých potleskem.

V galerii RSVK bylo možné zhlédnout výstavu účastníků festivalu, na které byly demonstrovány fotografie a umělecká díla, vytvořená různou technikou (olej, tužka, pastel, grafika aj.).

Hosté i účastníci festivalu vysoce ocenili úroveň festivalu „Ulice umění“  v RSVK v Praze a srdečně děkovali všem, kdo se bezprostředně zúčastnil jeho přípravy a provedení.

 

Tento článek je dostupný v: Russian