Předání členům Klubu MGIMO pamětních medailí Moskevského fondu míru v RSVK v Praze

Předání členům Klubu MGIMO pamětních medailí Moskevského fondu míru v RSVK v Praze

Dne 24. dubna 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil slavnostní ceremoniál předání absolventům  ruských (sovětských) vysokých škol  – členům Klubu MGIMO pamětních medailí Moskevského fondu míru u příležitosti 70. výročí ukončení Druhé světové války. Ceremoniálu se zúčastnil mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Sergej Kiselev, předseda vedení Moskevského fondu míru, akademik Eduard Dubinskij, člen Asociace ruských diplomatů, člen dozorčí rady Moskevského fondu míru a informační redaktor časopisu  „Rodnaja Ladoga“, profesor Vladimir Zair-Bek, předseda Klubu MGIMO Josef Krejčí a jiní hosté.

Akci zahájil vedocí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který přivítal všechny přítomné a poblahopřál jim k blížícímu se jubileu – 70. výročí vítězství a 70. výročí osvobození Československa od fašismu.

Eduard Dubinskij připomněl blížící se velký svátek a prohlásil, že „si vysoce ceníme vkladu vlastenců Česka, Slovenska a jiných evropských zemí do vítězství nad fašismem“. Rovněž zdůraznil, že „čím více se blíží den oslav, tím aktivněji a hlasitěji zní hlasy falsifikátorů historie překrucující známá fakta, zamlčující strašné zločiny, dělající pokusy o vystavování nacistických zločinců jako hrdinů. Cílem této lži, která se stupňuje, je zmenšit úlohu národů a zemí, které bojovaly za osvobození Evropy od krutého agresora a v budoucnu využít zvedající se hlavu neonacismu pro osobní politické cíle“. Na závěr poblahopřál veteránům k 70. výročí vítězství a popřál jim pevné zdraví a mír.

Poté Eduard Dubinskij a Vladimir Zair-Bek předali pamětní medaile a dárky. Všichni účastníci ceremoniálu rovněž obdrželi slavnostní georgijevské stuhy na počest blížícího se jubilea.

Vyznamenáni byli absolventi ruských (sovětských) vysokých škol  – členové Klubu MGIMO: Josef Krejčí, Jiří Opršal, Jiří Bednář, Miloš Frebort, Miloš Chrobok, Ladislav Balcar, Zdeněk Matějka, Josef Varholík, Bohuslav Hynek, Jan Žižka, Zdeněk Pirek, Zdeněk Hoření, Jarolím Klabník a Ivo Kubeš.

Mimořádnému a zplnomocněnému velvyslanci RF v ČR byl předán řád Moskevského fondu míru „Za vklad do vítězství“.

Řád Moskevského fondu míru „Za vklad do vítězství“ byl rovněž předán řediteli RSVK Leonidu Gamzovi.

Po předání medailí mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Sergej Kiselev poblahopřál všem odměněným. Poděkoval Moskevskému fondu míru a zdůraznil důležitost činnosti Klubu MGIMO, jehož absolventi podporují nejlepší tradice mezinárodní a ruské diplomacie. Zvlášť podtrhnul aktivitu jeho veteránů a poblahopřál všem přítomným k blížícímu se svátku.

Předseda Klubu MGIMO Josef Krejčí jménem všech členů poděkoval Moskevskému fondu míru za vysoké hodnocení a RSVK za stálou podporu a pohostinost.

Po ukončení ceremoniálu účastníci a hosté pokračovali v neformální besedě u šálku čaje.

Tento článek je dostupný v: Russian