Dni kultury Tveru v RSVK v Praze

Dni kultury Tveru v RSVK v Praze

Dne 10. prosince 2014 v rámci Dnů ruské kultury byla v Křišťálovém sále RSVK v Praze zahájena výstava tverských malířů „Harmonie dojmů“. Po zahájení výstavy se uskutečnil koncert ruského lidového souboru „Gubernija“ z Tveru. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza přivítal účastníky a hosty. Zdůraznil, že kulturní styky mezi střediskem v Praze a Tverem se již staly dobrou tradicí a neustále  se rozšiřují. Malíři z Tveru – Nikolaj Dulko, Andrej Judin a Vladimir Vasiljev již potřetí prezentují svá díla v českém hlavním městě a získali si mnoho přívrženců mezi návštěvníky RSVK.

Jménem všech malířů vystoupil a nové obrazy představil Nikolaj Dulko. Provedl návštěvníky po výstavě a popsal každý z obrazů. Zobrazení Tveru a rovněž „Noc na Krymu“, „Den v Benátkách“, „Švýcarské Alpy“ aj. si podmanily návštěvníky, mezi kterými bylo mnoho Čechů i ruských krajanů. Všichni se zájmem besedovali s malířem a seznamovali se s obrazy.

Po vernisáži se uskutečnil koncert ruské lidové hudby v podání souboru „Gubernija“. S kvartetem hudebníků pod vedením zasloužilého pracovníka kultury Ruska Vladimira Děrevjagina vystoupila zpěvačka Xenie Pozdněvová.  V jejím podání zazněly  „Černé oči“, „Dlouhou cestou a jiné známé a oblíbené písně.

Krásný hlas a vystupování zpěvačky okouzlily hosty RSVK. Ti rovněž nezůstali lhostejni  k originálnímu znění ruských lidových hudebních nástrojů. Zkušení hudebníci Vladimir Děrevjagin (harmonika), Michail Richmajer (balalajka), Alexandr Někrasov (balalajka – basa) a Natalia Bogdanovová (domra) ukázali nejen krásu zvuku, ale i bohaté možnosti ruských lidových  nástrojů. Zazněly nejen kompozice ruských lidových melodií, ale i  populární hudba zahraničních  skladatelů. Pro diváky bylo seznámení s tverským souborem „Gubernija“ opravdovým zážitkem a nešetřili bouřlivým aplausem.

Následující den soubor úspěšně vystoupil  na vánočním koncertě ve Velkém sále RSVK. Hosté, kterých bylo přítomno více než 200 a mezi nimiž bylo mnoho zástupců státních institucí a obchodních společností, náležitě ocenili  umění tverských hudebníků a odměnili je dlouhým potleskem.

Tento článek je dostupný v: Russian