Vystoupení mládežnického divadla z Kaliningradské oblasti v RSVK v Praze

Vystoupení  mládežnického divadla z Kaliningradské oblasti  v RSVK v Praze

Dne 29. listopadu 2014 se ve Velkém sále  Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil večer mládežnického divadla „Molodaja gvardija“ (Mladá garda) a divadelního studia „Inaja vozmožnosť“ (Jiná možnost) Střediska tvorby z města Sovětsk (Kaliningradská oblast). Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

O činnosti střediska v Sovětsku, které si dalo za úkol získat mládež města pro tvorbu, přiblížit jí umění divadla a kina, diváky v RSVK informovali režisérka Irina Salajevová a vedoucí mládežnických tvůrčích projektů Alexandr Guzejev. Pozastavili se na inscenacích, které se podařilo vytvořit během mnohaleté činnosti střediska a rovněž na úspěších svých žáků – několikanásobných vítězů  oblastních i celostátních  festivalů amatérského divadelního umění. V divadle „Molodaja gvardija“ hrají herci ve věku od 18 do 25 let, divadelní studio „Inaja vozmožnosť“ sdružuje teenagery. Oba kolektivy, jež vznikly při středisku, již hostovaly v mnoha městech Ruska a rovněž v Polsku a Švédsku.

Do Prahy mladí umělci přijeli poprvé. Divákům RSVK zahráli divadelní představení „Něotrazimyje mečty“ (Neodolatelné sny) na motivy románu M. J. Lermontova „Geroj našego vremeni“ (Hrdina naší doby). Toto představení bylo připraveno k 200. výročí narození velkého ruského básníka. V představení hráli společně mladí herci z obou kolektivů. Kristině Solovjevové (18 let), Janě Ivančukové (15 let), Ilje Volkovovi (20 let) a Borisi Kozlovskému (23 let) se podařilo zdařile spojit různé události povídek „Bela“ a „Kněžna Mary“ do jednoho scénického prostoru.

Po představení Irina Salajevová, Alexandr Guzejev a mladí herci dlouze rozmlouvali s diváky. Ukázali rovněž úryvek z komedie A. Ostrovského „Ženitba Balzaminova“ a úryvky z filmů studentů pobočky VGIK, které byly natočeny ve studiu „PrusSINEMA“ z města Sovětsk.

Na představení v RSVK bylo přítomno okolo 150 diváků, mezi nimiž byli ruští krajané i Češi. Děkovali mladým umělcům a popřáli jim hodně úspěchů v jejich oblíbené činnosti.

 

Tento článek je dostupný v: Russian