Nejlepší písně 70. a 80. let na scéně RSVK v Praze

Nejlepší písně 70. a 80. let na scéně RSVK v Praze

Dne 19. listopadu 2014 se ve Velkém sále  Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert „Moji přátelé z bývalého svazu“. Se speciálním programem vystoupili známí a v Rusku i legendární sólisté hudebních skupin „Pojuščije gitary“, „Věsjolyje rebjata“, „Arax“ a „Altair“ – Albert Asadullin (RF), Anatolij Aljošin (USA), Viktor Berezinskij (Izrael) a Leonid Berger (Austrálie). Akce byla organizována Svazem ruskojazyčných spisovatelů v ČR za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Albert Asadullin – v 70. letech sólista  hudební skupiny „Pojuščije gitary“, laureát mezinárodní soutěže „Zlatý Orfeus“, který získal i mnoho jiných cen na hudebním „Olympu“. Albert Asadullin a Irina Ponarovskaja byli prvními interprety rolí Orfea a Euridiky ve stejnojmenné rokové opeře  Alexandra Žurbina. Asadullin je rovněž zasloužilým umělcem Ruska, národním umělcem Tatarské republiky a jeho jméno bylo vneseno do Světové encyklopedie džezové, popové a rokové hudby, kde  jsou zapsáni nejlepší hudebníci XX. století.

Leonid Berger – v 70. letech legendární sólista  hudební skupiny „Věsjolyje rebjata“. Za zvuku jeho písní vyrostlo celé pokolení. Zúčastnil se nahrávání desky Tuchmanova „Jak je krásný tento svět“ a kultovního kresleného filmu „Brémenští muzikanti“. Je autorem hudby  k mnoha mezinárodním televizním a rozhlasovým programům CNN, BBS. Je čtyřnásobným držitelem nejprestižnější hudební ceny Austrálie „Aria Award“.

Anatolij Aljošin – v 70. letech sólista  a houslista hudební skupiny „Věsjolyje rebjata“. Jeho hlas zní na první desce skupiny „Cvěty“ a na desce „Ljubov – ogromnaja strana“. On a Alexandr Lerman zazpívali prakticky všechny vokální party. Je vynikajícím interpretem  kompozic v rokovém stylu. Od začátku 80. let byl sólistou zlaté sestavy skupiny  „Arax“, se kterou Jurij Antonov nahrál své nejznámější písně.

Viktor Berezinskij – v 70. letech sólista  a skladatel hudební skupiny „Altair“, autor hudby a písní k mnoha televizním pořadům. Napsal  více než 600 písní, vydal 10 sólových alb na kazetách, CD a gramofonových deskách společnosti „Melodija“. Je autorem řady písní, které se již staly  klasikou šansonu.

Tento večer na koncertě v RSVK v Praze zazněly jak nové, tak i nejoblíbenější písně 70. a 80. let.

Vděčné publikum, které se skládalo z ruských krajanů a českých občanů, vítalo každé číslo známých ruských zpěváků bouřlivým aplausem. Během písní, které byly doprovázeny vtipným komentářem, mnozí diváci zpívali společně s umělci. Na závěr koncertu celý sál povstal a děkoval každému z hudebníků.

 

Tento článek je dostupný v: Russian