Koncert rakouských hudebníků v RSVK v Praze

Koncert rakouských hudebníků v RSVK v Praze

Dne 28. října 2014 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert vážné hudby v podání rakouské violoncellistky ze Salzburgu Yuying Zehetmeir, jejího syna Helian (housle) a ruského klavírního dua DUO ELEGANZA. Akce byla organizována   Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Yuying Zehetmeir se narodila na Taiwanu. Vystudovala Národní  univerzitu výtvarného umění ve městě Taibeja a v roce 1982 získala 1. místo v Národní soutěži violoncellistů. Poté pokračovala ve studiu ve Vídni a v Německu. V současnosti je Yuying kurátorkou programu kulturních výměn Evropského svazu „Erasmus“ v Národní univerzitě v Lisabonu. Od roku 1995 hraje v Salzburském hudebním kvartetu a je sólistkou Salzburského hudebního komorního orchestru. V roce 2007 založila Salzburské smyčcové kvarteto vážné hudby a každoročně pořádá koncerty „Vážná hudba Salzburgu v Mirabele“.

Hudebníci ruského klavírního dua DUO ELEGANZA manželé Filipp a Jana Subbotinovi jsou dobře známi návštěvníkům Ruského střediska vědy a kultury v Praze, kde  pravidelně pořádají cykly koncertů „Klasika pro přátele“, „Klasika pro děti“, „Ruské úterky v Praze“. Duo  mnohokrát úspěšně  vystoupilo jak v koncertních sálech Moskvy, tak i jiných zemí po celém světě (Maďarsko, Rakousko, Španělsko, Švédsko aj.).

Na koncertě zazněly skladby velkých ruských a zahraničních skladatelů: W.A. Mozarta, L. van Beethovena, M. Glinky, F. Liszta, P. Čajkovského aj.

Tento večer bylo v přeplněném Křišťálovém sále RSVK přítomno okolo 100 diváků z řad ruských krajanů a českých občanů, kteří náležitě ocenili umění hudebníků a každé vystoupení doprovázeli bouřlivým aplausem. Koncert byl ukončen společným vystoupením Yuying Zehetmeir a Filippa Subbotina, kteří jako přídavek zahráli Ave Maria F. Schuberta a Ave Maria J.S. Bacha.

 

Tento článek je dostupný v: Russian