Koncert „Národní prameny hudby“ v RSVK v Praze

Koncert „Národní prameny hudby“ v RSVK v Praze

Dne 17. října 2014 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert „Národní prameny hudby“ v podání pedagožky Brněnské státní konzervatoře, klavíristky Inny Aslamasové a jejího syna, laureáta mezinárodních soutěží, houslisty Alexeje Aslamase. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Svůj koncert hudebníci věnovali památce stařešiny rodinné dynastie, skladatele a hudebníka, zasloužilého umělce  Čuvašské ASSR, zasloužilého pracovníka umění RSFSR Anisima Vasiljeviče Aslamase (1924 – 2000), který by letos oslavil své 90. narozeniny. Skutečné jméno skladatele bylo Vasiljev. Pod pseudonymem, který přejal podle vesnice, kde se narodil, v jeho životním díle důstojně pokračují děti, vnuci a pravnuci.

S tím vším posluchače seznámila klavíristka Inna Aslamasová, která od roku 1994 spolu s rodinou působí v Česku. Návštěvníci RSVK ji dobře znají jako iniciátorku a moderátorku cyklu koncertů „Všechny sonáty Beethovena v podání mladých hudebníků Evropy“, jež během roku 2013 probíhaly v Ruském středisku vědy a kultury v Praze.

V českém a ruském jazyce Inna Aslamasová pověděla o zajímavém životě  ruského skladatele, podrobně se pozastavila na hudebních dílech, které složil. Zvlášť zdůraznila, že všechna jsou organicky spjata s národními rytmy a písněmi rodného Čuvašska.

V duetu se synem, houslových virtuosem Alexejem Aslamasem zazněly „Pošnarskije pěsni“ v přepracování pro housle a klavír, dále „Rumunské tance“ Bély Bartóka, rapsodie „Cikánka“ Maurice Ravela, Třetí sonáta  pro housle a klavír Georga Enescu aj.

Posluchači, mezi kterými byli čeští občané a ruští krajané, náležitě ocenili umění hudebníků z rodiny Aslamasů a originalitu vybraných skladeb.  Po koncertě diváci dlouze aplaudovali a děkovali za zajímavý koncert.

Inna Aslamasová jménem všech členů velké rodiny ruského skladatele poděkovala Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za podporu hudebních projektů a vyjádřila naději na pokračování plodné spolupráce.

 

Tento článek je dostupný v: Russian