Koncert ruské klavírní hudby v RSVK v Praze

Koncert ruské klavírní hudby v RSVK v Praze

Dne 17. března 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnil koncert ruské klavírní hudby. Akce byla připravena českou hudební školou z Prahy 9 za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert zahájila i jej uváděla  učitelka hudební školy Elina Belčková. Ve své uvítací řeči podtrhla, že světovou hudební klasiku si nelze představit bez ruských skladatelů. Rusko je země talentovaných lidí a vždy bylo mezi vedoucími světovými velmocemi v oblasti kultury a umění, včetně hudby. Učitelka rovněž uvedla, že české děti s velkým zájmem a lehkostí nacvičují skladby ruských skladatelů a s velkou radostí je hrají.

Na koncertě vystoupilo 10 žáků z prvního a druhého stupně českých hudebních škol z Prahy 9 a Prahy 5, a rovněž hudební školy  A. Dvořáka z Lysé nad Labem. V jejich podání zazněla klasika ruských skladatelů P. Čajkovského, M. Glinki, V. Kalinnikova, A. Skrjabina  aj.

Každé vystoupení bylo odměněno bouřlivým aplausem rodičů a dalších příbuzných, a rovněž hostů večera, mezi nimiž bylo mnoho ruských krajanů a českých občanů. Hosté zvlášť ocenili hru mladých hudebnic Emy Hanzlové a Terezy Havelkové.

Na závěr večera Elina Belčková poděkovala RSVK v Praze  za podporu při organizaci akce a vyjádřila naději na rozvoj další spolupráce.

Tento článek je dostupný v: Russian