Výstava fotografií „Bělorusko v období První světové války “ v RSVK v Praze

Výstava fotografií „Bělorusko v období První světové války “  v RSVK v Praze

Dne 22. září 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnilo zahájení unikátní výstavy, věnované stému výročí začátku První světové války na území Běloruska. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím  Běloruské republiky v ČR.

Na zahájení výstavy rada Velvyslanectví  Běloruské republiky v ČR Viktor Ševcov sdělil, že hlavním cílem projektu je připomenout lidem, že jakákoli válka je tragédie. Byla to skutečná katastrofa i pro Bělorusko, které se ocitlo na dlouhé tři roky v epicentru strašných událostí. Během války bylo okolo 800 000 Bělorusů mobilizováno do armády a každý osmý z nich zahynul.

Návštěvníkům RSVK byly nabídnuty kopie vzácných fotografií ze sbírek Národního historického muzea Běloruské republiky, Grodněnského státního historicko-archivního muzea I. Stabrovského a rovněž archivní materiály ze soukromých sbírek Vladimira Bogdanova a Vladimira Lichodědova.

Výstava se skládá ze čtyř částí. Každá z nich pojednává o určitém časovém období. Nejprve fotografie ukazují každodenní život v běloruských vesnicích a městech před začátkem  války.  Další část ukázky toho, jaké útrapy válka přinesla především obyčejným lidem: uprchlíci, každodenní život vojáků v zákopech a zemljankách, boje a nelidské výsledky použití nových druhů zbraní hromadného ničení, jako jsou plynové útoky.

Jiná část ukazuje život prostých lidí na Němci okupovaném území. Tady je možné uvidět  dokonce pasy s fotografiemi lidí a otisky prstů, které byly vydávány okupačními německými úřady.

Zahájení výstavy se zúčastnili ruští krajané, Češi a obyvatelé řady zemí SNS. Návštěvníci se živě zajímali o nabízenou expozici a zadávali jejím organizátorům řadu otázek.

zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který představil  malířku – členku Svazu malířů Ruska a zasloužilou pracovnicí kultury Ruska.

Poté vystoupila Tatiana Čagrovová, která krátce návštěvníky seznámila se svojí tvorbou a díly, představenými na výstavě. Malířka se rovněž s přítomnými podělila o podrobnosti ruční malby na látce způsobem horkého a uzlového batiku.

Je to první personální výstava Tatiany Čagrovové v Česku. Jsou na ní představeny tři cykly děl, vytvořených technikou grafiky. Její náměty jsou spojeny s cestováním malířky do Petrohradu, Bratislavy, Benátek a Milána. Překrásná škála barev městských scenérií, pastelové, tlumené i pestré odstíny ve spojení s jednoduchou grafikou vytvářejí neopakovatelný styl prací Tatiany Čagrovové.

Ruští krajané i čeští občané s velkým zájmem zhlédli vystavená díla a zadali umělkyni mnoho otázek.

Výstava bude pro návštěvníky otevřena v Křišťálovém sále RSVK do 18. září.

 

Tento článek je dostupný v: Russian