Mezinárodní festival Barevná devítka v Praze

Mezinárodní festival Barevná devítka v Praze

Dne 30. srpna 2014 se v pražském městském parku Podviní konal Mezinárodní multikulturní festival Barevná devítka. Festival organizovala radnice Prahy 9 a česká agentura „MVP Agency“ za účasti a podpory velvyslanectví a místních společností přátelství, které působí v hlavním městě. Letos se účastníkem festivalu stalo i Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a  RSVK v Praze.

Festival Barevná devítka je každoroční mezinárodní akce, jejímž cílem je spojit občany Prahy různých národností. Tradičně v rámci festivalu vystupují umělecké kolektivy i jednotliví aktéři, probíhají umělecké dílny, interaktivní akce a výstavy, které mají za úkol blíže seznámit obyvatele Prahy s kulturou mnoha zemí – účastnic festivalu. Široce byly rovněž představeny národní kuchyně různých zemí.

Letos se festivalu zúčastnilo více než 60 organizací, které představovaly kulturu a umění Angoly, Arménie, Argentiny, Afghánistánu, Bulharska, Brazílie, Vietnamu, Gruzie, Indie,  Íránu, Konga, Kolumbie, Kuby, Mexika,

Makedonie, Moldávie, Mongolska, Nigérie, Norska, Pakistánu, Peru, Ruska, Súdánu, Sýrie,  Francie, Česka, Japonska aj.

Koncertní program festivalu zahájil folklorní soubor „Kazaki Vltavy“, který ve 40 minutovém vystoupení nabídl známé ruské národní písně. Poté vystoupil žijící v Praze zasloužilý umělec Ruska Nikolaj Marčenko, který zazpíval v Česku oblíbené písně „Večerní zvon“ a „Oj, moroz, moroz“. Na scéně rovněž vystoupily kolektivy z jiných zemí, jež publiku předvedly své umění.

Rusko bylo na festivalu Barevná devítka představeno stánkem Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Ruského střediska vědy a kultury v Praze. Zde bylo možné zhlédnout výstavu beletrie a vzdělávací literatury z knihovny RSVK v Praze. Hostům byly bezplatně rozdávány programy  RSVK na září, informace o kurzech  ruského jazyka a jiné materiály.

Součástí vzdělávacího programu RSVK byla dílna ruského jazyka pro nejmenší návštěvníky, kde se děti poprvé setkaly s ruskou azbukou. Díky loutkovému divadlu se děti rovněž seznamovaly s hrdiny ruských pohádek a ruského folkloru. Na památku si odnášely jimi nakreslené obrázky k ruských lidovým pohádkám. Nejlepší výtvory byly odměněny dárky od RSVK.

V ruském stánku byla bohatě představena i národní kuchyně. Hosté a účastníci festivalu měli možnost ochutnat tradiční ruské pokrmy jako jsou pirožky, bliny, dorty, kvas, saláty a mnohé jiné dobroty.

Podle organizátorů festivalu akci navštívilo více než 6 tisíc návštěvníků.

Tento článek je dostupný v: Russian