Hudební večer k 75. narozeninám Jeleny Obrazcovové v RSVK v Praze

Hudební večer k 75. narozeninám Jeleny Obrazcovové v RSVK v Praze

Dne 7. července 2014 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal hudební večer, věnovaný 75. výročí narození významné ruské operní pěvkyně a pedagožky Jeleny Obrazcovové (7. července 1938). Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Jelena Obrazcovová (mezzosoprán) je právem pokládána za jednu z nejlepších světových hvězd operní scény XX. století. Aplaudovalo jí publikum nejlepších světových divadel: Velkého divadla v Moskvě, La Scali v Miláně, Metropolitní opery v New Yorku aj. Mnozí významní umělci, kteří měli to štěstí spolupracovat s touto unikátní pěvkyní, by se mohli podepsat pod slovy italského režiséra Franca Zeffirelli, který o ní napsal: „V mém životě jsem zažil tři významná setkání: Anna Magnaniová, Maria Callasová a  Jelena Obrazcovová, která během natáčení mého filmu „Sedlák kavalír“ udělala zázrak.“

Pro sólistku Národního divadla v Praze, profesorku Mezinárodní pražské konzervatoře Tachiru Menaždinovovou se stalo nezapomenutelným a nejcennějším to období, když se jako začínající pěvkyně učila umění u Jeleny Obrazcovové. V den narozenin své slavné učitelky Tachira Menaždinovová působila jako moderátorka hudebního večera v RSVK. Vystoupili na něm nejen v Česku známí pěvci, ale i studenti Mezinárodní pražské konzervatoře.

S bohatým programem vystoupil sólista Národního divadla v Praze Jurij Kruglov (basista). V jeho podání zazněla známá díla G. Rossini, P. Čajkovského, S. Rachmaninova a jiných skladatelů. Diváci RSVK bouřlivě aplaudovali svému oblíbenému, talentovanému interpretovi.

Hosté i vystupující rovněž ocenili první úspěchy a tvůrčí potenciál studentů konzervatoře: Anny Duškinové, Varene Mkrtčanové a Alexandra Kašina.

Na klavír pěvce doprovázela korepetitorka Národního divadla v Praze Lenka Navrátilová.

Součástí programu byl i záznam vystoupení Jeleny Obrazcovové na předních scénách světa, který byl hostům RSVK promítnut na velkém plátně.

Po ukončení večera diváci děkovali umělcům za jejich krásná vystoupení a srdečnou atmosféru, ve které večer proběhl.

Tento článek je dostupný v: Russian