Prezentace Nižněgorodského regionálního střediska „nanoindustrie“ v RSVK v Praze

Prezentace Nižněgorodského regionálního střediska „nanoindustrie“ v RSVK v Praze

Dne 29. října 2013 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnila prezentace Nižněgorodského regionálního střediska „nanoindustrie“. Akce byla organizována Velvyslanectvím RF v ČR, Obchodním zastupitelstvím RF v ČR a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za podpory Rusko-české smíšené obchodní komory.

Prezentaci zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který uvítal účastníky i hosty  a podtrhnul důležitost konání v RSVK v Praze prezentace pokrokových vývojových projektů ruských vědců z Nižního Novgorodu.

Poté vystoupil první tajemník Velvyslanectví RF v ČR Igor Plaxin, který poukázal na to, že jedním z cílů setkání ruských a českých vědců je snaha ukázat, že „nanotechnologie“  dávno přestaly být vědeckou exotikou a mají velkou perspektivu reálného využití v různých oblastech průmyslu.

Představitel Obchodního zastupitelství RF v ČR Vadim Bykov podrobně pověděl o stavu a perspektivách  rozvoje rusko-české hospodářské spolupráce.

Prezentaci Nižněgorodského regionálního střediska „nanoindustrie“ vedl jeho generální ředitel  Gennadij Březinskij. Seznámil přítomné s hospodářským potenciálem Nižněgorodské oblasti.  Poté podrobně představil činnost  a vývojové projekty Střediska „nanoindustrie“, které bylo založeno v roce 2006 vládou Nižněgorodské oblasti, Nižněgorodskou asociací průmyslníků a podnikatelů a Nižněgorodskou státní univerzitou. Středisko funguje na bázi vědecko-výzkumných institutů Ruské akademie věd a řady podniků chemického průmyslu.  Podrobně charakterizoval  a ukázal na filmovém plátně řadu posledních vývojových projektů Střediska „nanoindustrie“. Potrhnul, že středisko pokračuje ve vytváření svého spotřebitelského trhu a je zaměřeno na spolupráci především se zeměmi východní Evropy. Vzhledem k tomu doufá, že nalezne partnery v ČR.

Akce, která proběhla formou kulatého stolu, se zúčastnili generální ředitel Rusko-české smíšené obchodní komory Roald Piskoppel, zaměstnanci ruských zahraničních institucí, vědci a odborníci v oblasti „nanotechnologií“ z Ruska a Česka.

Prezentace Nižněgorodského regionálního střediska „nanoindustrie“ vyvolala velký zájem a stala se důvodem pro živou diskusi s přítomnými českými vědci a odborníky  v oblasti „nanotechnologií“.

 

Prezentace Nižněgorodského regionálního střediska „nanoindustrie“ v RSVK v Praze

Tento článek je dostupný v: Russian