Výstava běloruské malířky Oxany Arakčejevové v RSVK v Praze

Výstava běloruské malířky Oxany Arakčejevové v RSVK v Praze

Dne 5. listopadu 2013 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnilo zahájení výstavy běloruské malířky  Oxany Arakčejevové „Otcovský dar“. Akce se konala u příležitosti Dne národní jednoty. Byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím Běloruské republiky v ČR.

Na výstavě jsou představeny obrazy malířů z rodiny Arakčejevových – otce Borise Vladimiroviče a jeho mladší dcery Oxany. Je věnována významnému běloruskému malíři Borisi Arakčejevovi, který nás opustil 13. března 2013. „Otcovský dar“, to je dědictví, které zanechal Mistr, jeho tvůrčí cesta od dob studií do poslední chvíle jeho pozemského života. Jeho dcera Oxana Arakčejevová na 22 plátnech představila různá období tvorby velkého umělce.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza uvítal hosty  a podtrhnul, že konání podobných společných akcí s Velvyslanectvím Běloruské republiky v ČR se již stalo dobrou tradicí a napomáhá upevňování kulturních styků a přátelských vztahů Ruska a Běloruska s Českou republikou.

Poté vystoupil velvyslanec Běloruské republiky ČR Vasilij Markovič, který hostům představil Oxanu Arakčejevovou a popřál všem přítomným příjemné seznamování s uměním a kulturou Běloruska.

Oxana Arakčejevová s velkou láskou povyprávěla o svém otci a jeho úloze v tvůrčím formování členů rodiny. Předala řediteli Slovanské knihovny Lukáši Babkovi do fondu knihovny  album, ve kterém jsou shromážděna všechna díla  Borise Arakčejeva, názorně ukazující tvůrčí cestu běloruského malíře.

Na zahájení výstavy bylo přítomno mnoho hostů z řad ruských krajanů a občanů Běloruska, ale též českých hostů. Byli mezi nimi zaměstnanci MZV ČR, bývalý velvyslanec ČR v  Běloruské republice Jiří Karas a rovněž významný český grafik a ilustrátor Adolf Born.

Výstava v RSVK v Praze potrvá do 15. listopadu 2013.

 

Tento článek je dostupný v: Russian