Výstava Státního historicko-uměleckého a přírodního muzea – rezervace V.D. Polenova „Liki Rossii“ v RSVK v Praze

Výstava Státního historicko-uměleckého a přírodního muzea – rezervace V.D. Polenova „Liki Rossii“ v RSVK v Praze

Dne 28. října 2013se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnila vernisáž výstavy grafiky „Liki Rossii“ (Tvář Ruska) z kolekce Státního muzea – rezervace V.D. Polenova, na které byla představena díla Marie Polenovové. Akce byla organizována  Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Maria Alexejevna Polenovová (1816 -1895) – talentovaná malířka a portrétistka, matka významných ruských malířů Vasilije a Jeleny Polenovových. Kresby Marie Alexejevny Polenovové v sobě soustředily všechny charakteristické rysy ruské akademické školy malířství a současně neztratily svoji individualitu. Výrazné, z lidu vzaté obrazy jsou plné duchovní dokonalosti, čistoty a graciéznosti.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza přivítal v Křišťálovém sále RSVK v Praze obdivovatele tvorby velkých ruských malířů Vasilije Polenova a Marie Polenovové. Podtrhnul, že demonstrace části bohaté kolekce Státního historicko-uměleckého a přírodního muzea – rezervace V.D. Polenova v RSVK v Praze se již stala dobrou tradicí, která vyvolává velký zájem jak ruských krajanů, tak i místního obyvatelstva.

Poté vystoupila zástupkyně ředitele pro vědeckou práci, zasloužilá pracovnice kultury RSFSR, členka vedení Fondu navrácení a uchování  kulturně-historických hodnot Ruska V.D. Polenova Natalija Gramolinová, která s velkou láskou a srdečností pověděla o rodině Polenových a historii usedlosti. Odpověděla rovněž na dotazy o exponátech muzea a úloze Marie Polenovové při výchově velkého ruského malíře  Vasilije Polenova.

Povídání Natalie Gramolinové bylo doprovázeno filmem o muzeu – rezervaci V.D. Polenova, který byl natočen  ke 120. výročí muzea. Během 20 minut film diváky poutavě seznámil s historií muzea a současnou etapou jeho rozvoje.

V dnešní době do Polenova přijíždějí milovníci historie a umění, probíhají zde divadelní představení, festivaly dětské tvorby a dílny za účasti malířů a jiných umělců atd. Zaměstnanci muzea se snaží o pokračování tradic, jejichž základ položil V.D. Polenov.

Poutavý večer, prodchnutý teplem a světlem tvorby V.D. Polenova, potěšil četné hosty RSVK v Praze, mezi nimiž bylo mnoho ruských krajanů i místního obyvatelstva.

Výstava v RSVK v Praze potrvá do 1. listopadu 2013.

 

Tento článek je dostupný v: Russian