Mezinárodní festival „Slovanské tradice 2013“ v RSVK v Praze

Mezinárodní festival „Slovanské tradice 2013“ v RSVK v Praze

Ve dnech 5. – 9. listopadu 2013 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze se uskutečnil 5. mezinárodní festival literatury a kultury „Slovanské tradice 2013“. Akce byla připravena Evropským kongresem literátů  a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Festivalu, který proběhl v českém hlavním městě již popáté, se zúčastnili zástupci Svazu spisovatelů Ruska, Kongresu literátů Ukrajiny, Běloruského literárního svazu „Polockaja větv“, zaměstnanci „Litěraturnoj gazety“ (Moskva), Literárního institutu M.Gorkého (Moskva), Sdružení absolventů Literárního institutu. Dohromady více než 60 osob z Ruska, Běloruska, Ukrajiny, Německa, Finska, Česka a USA.

Slavnostní zahájení festivalu proběhlo 5. listopadu v Křišťálovém sále RSVK v Praze. Účastníky uvítal vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který podtrhnul důležitost podobných tvůrčích setkání pro informovanost a upevňování kulturních styků mezi slovanskými národy.

Předsedkyně Evropského kongresu literátů Česka, členka Svazu spisovatelů Ruska Irina Sileckaja pověděla o výsledcích činnosti za poslední období, představila dnešní účastníky a program festivalu.

O důležitosti podpory slovanských literárních tradic a konání festivalu, na kterém je představena próza a poezie v ruském, českém, běloruském a ukrajinském jazyce, hovořil předseda Českomoravského slovanského svazu Zdeněk Opatřil.

Účastníky festivalu přivítal i člen Koordinační rady  krajanů Česka Sergej Jukanov, zástupci nakladatelství „Start“, členka Svazu spisovatelů Ruska Ludmila Saltykovová (Rjazaň), spisovatelé Sergej Komkov, Dmitrij Petrov aj.

V Literárním salonu RSVK v Praze od 5. do 7. listopadu proběhly tvůrčí večery, literární čtení, prezentace nových knih a nakladatelství.

Setkání připravené lektorem Karlovy univerzity Anatolijem Šitovem bylo věnováno tvorbě Vladimira Majakovského.

Moskevský spisovatel Dmitrij Petrov zasvětil svoje vystoupení dědictví ruského spisovatele Vasilije Aksjonova a představil dvě nové knihy: „Aksjonov“ (série ŽZL) a „Vasilij Aksjonov – sentimentalnoje putěšestvije“ (nakladatelství EKSMO).

Mezinárodní festival literatury a kultury „Slovanské tradice 2013“ v RSVK v Praze skončil 9. listopadu předáním cen a uznání.

Během konání festivalu byly pro účastníky organizovány exkurze a výjezdní akce. Mimo jiné cesta po památných místech Mariny Cvětajevové, návštěva Národní knihovny ČR a Slovanské knihovny, vystoupení v Domě národních menšin ČR aj.

Dne 11. listopadu se účastníci festivalu stali hosty  15. českého celostátního literárního festivalu „Den poezie“, kde v neformálním prostředí ve známé pražské literární kavárně Malostranská beseda přednesli básně a pohovořili s českými spisovateli a básníky.

koncert z cyklu „Poselství mistrovství“. Tento projekt byl připraven a realizuje se Ministerstvem kultury RF, Rossotrudničestvem a Petrohradským domem hudby.

„Poselství mistrovství“ je unikátní projekt, který probíhá za podpory Ministerstva kultury RF a zahrnuje výjezdní tvůrčí setkání s předními mladými hudebníky v RSVK v evropských zemích. V listopadu se kromě Prahy koncerty z cyklu „Poselství mistrovství“ budou konat v Ruských střediscích vědy a kultury v Madridě, Bruselu, Lucembursku a Paříži.

poblahopřál hostům k svátku Dne národní jednoty a popřál příjemný večer všem milovníkům vážné hudby. Podtrhnul, že tento koncert nabízí hostům unikátní možnost ocenit umění mladých ruských hudebníků, kteří zahrají skladby na vzácných hudebních nástrojích.

Na koncertě vystoupili sólisté orchestru Marijinského divadla a laureáti mezinárodních soutěží Jurij Radzevič (fagot) a Alexej Lobikov (trombon). Na klavír hrála laureátka mezinárodních soutěží Ludmila Naboková.

Na programu byla díla známých ruských a zahraničních skladatelů dechových nástrojů z různých období.

Diváci v  Křišťálovém sále RSVK srdečně vítali mladé hudebníky a náležitě ocenili jejich umění a virtuóznost podání. Každé číslo  bylo oceněno bouřlivým aplausem vděčného publika.

 

Tento článek je dostupný v: Russian