Festival ruských filmů na jižní Moravě

Festival ruských filmů na jižní Moravě

Ve dnech 15.-17. listopadu 2013 se v jihomoravském městě Hodonín uskutečnil jubilejní XX. ročník festivalu ruských filmů. Akce byla organizována Kulturním domem v Hodoníně, vedením Jihomoravského kraje a města Hodonín za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

Na programu festivalu, který probíhal v sálech kina Svět, byly známé sovětské a ruské filmy, jež byly poskytnuty Českým a Slovenským národním filmovým archivem. Mezi nimi byly takové filmy jako „Alexandr Něvský“ (1938), „Dvacet dnů bez války“ (1976), „Pád dynastie Romanovových“ (1927), „Michail Šolochov“ (1975) aj.

Hlavní událostí festivalu bylo promítání trilogie „Tichý Don“. Po jeho promítání 16. listopadu  profesor Filozofické fakulty Univerzity Palackého (Olomouc) Zdeněk Pechal přednesl o filmu referát.

Během festivalu se ve foyeru kina konala výstava fotografií, věnovaná 400. výročí Domu Romanovových, kterou přichystalo Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na zahájení festivalu vystoupila starostka Hodonína Milana Grauová, ředitel  Kulturního domu v Hodoníně Marcel Římák, vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza a zástupce Generálního konzulátu RF v Brně.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza podtrhnul, že festival ruských filmů na jižní Moravě je důležitou kulturní záležitostí pro region a jeho organizátoři mohou vždy počítat s podporou Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

Ředitel  Kulturního domu v Hodoníně Marcel Římák pověděl o historii vzniku festivalu a poděkoval RSVK v Praze a Generálnímu konzulátu RF v Brně za podporu a pomoc v organizaci této akce. Vyjádřil naději, že v roce 2014 se v rámci festivalu uskuteční promítání nových ruských filmů.

Akce festivalu se těšily zájmu mnoha místních obyvatel a rovněž milovníků kina z jiných měst. Trilogii „Tichý Don“ 16. listopadu  zhlédlo např. více než 300 diváků.

 

Tento článek je dostupný v: Russian