Mládežnický festival „Ulice umění“ v RSVK v Praze

Mládežnický festival „Ulice umění“ v RSVK v Praze

Dne 25. října 2013 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnil mládežnický festival „Ulice umění“. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR a českým organizátorem projektu.

„Ulice umění“ je nekomerční projekt, který je především zaměřen na rozvoj vážné hudby, poetické a umělecké kultury mezi mládeží. Byl vyhlášen studenty Petrohradské státní univerzity Dmitrijem Bryksenkovým a Andrejem Potěmkinem v roce 2012 v Kišiněvě (Moldávie). Posléze se stal projekt mezinárodním. Jeho realizace se zúčastnila města: Petrohrad, Moskva, Minsk, Kyjev, Nižní Novgorod, Oděsa, Sevastopol, Perm, Kemerovo, Kolomna, Kursk aj. Za hranicemi Ruska a zemí SNS se konal poprvé.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza přivítal ruskou a českou mládež, jež se shromáždila ve Velkém sále RSVK a popřál jí hodně tvůrčích úspěchů a uměleckých setkání. Podtrhnul, že konání takové velké akce mládežnického charakteru v RSVK upevňuje přátelské styly mezi zeměmi a národy.

Mládežnického tvůrčího festivalu se zúčastnilo více než 50 jedinců. Každý z nich vystupoval se samostatným programem. Účastnici zpívali písně, přednášeli vlastní verše a úryvky ze známých děl, tancovali a zpívali ve stylu „beetbox“ aj. V rámci festivalu byla v galerii RSVK zahájena výstava fotografií a uměleckých děl mladých autorů. Koncert uváděli Arsenij Alexejenko v ruském jazyce a Olga Ivanovová v českém.

V sále se shromáždilo více než 200 diváků. Bouřlivě reagovali na vystoupení svých vrstevníků a podporovali potleskem ty, kteří vyšli na scénu poprvé.

Po ukončení koncertního programu festivalu administrátor projektu v Praze Maria Donosijan navrhla divákům, aby rovněž vystoupili na scéně formou „Volného mikrofonu“. Po této výzvě studentka Vysoké školy ekonomické zazpívala píseň francouzské zpěvačky Edit Piaf a mladík, absolvent VGIKu, přednesl několik úryvků z vlastních povídek.

Hosté i účastníci festivalu vysoce ocenili jeho úroveň a srdečně poděkovali všem, kdo se bezprostředně zúčastnil přípravy a provedení mládežnického tvůrčího festivalu „Ulice umění“ v RSVK v Praze.

 

Mládežnický festival „Ulice umění“ v RSVK v Praze

Tento článek je dostupný v: Russian