III. mezinárodní folklorní festival „Pokrova na Vltave – 2015“ v RSVK v Praze

III. mezinárodní folklorní festival „Pokrova na Vltave – 2015“  v RSVK v Praze

Dne 9. října 2015 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil III.mezinárodní folklorní festival „Pokrova na Vltave – 2015“, věnovaný 70. výročí ukončení II.světové války a 90. výročí založení chrámu Zesnutí Pany Marie na Olšanském hřbitově v Praze. Akce byla organizována Všekozáckým svazem českých zemí a Slovenska za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza poblahopřál hostům a účastníkům festivalu k pravoslavnému svátku a podtrhnul důležitou roli festivalu při uchovávání tradic a obyčejů slovanských zemí a národů.

Spolu s vedoucím humanitární skupiny Velvyslanectví RF v ČR Alexejem Kolmakovem a 1. tajemnicí Velvyslanectví RF v ČR Jekatěrinou Baričevovou předal atamanovi svazu Michailu Dzubovi a náčelníkovi štábu svazu Alexandru Manžulovi pamětní medaile „70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce“.

Poté vystoupil ataman Všekozáckého svazu českých zemí a Slovenska M.A. Dzjuba, který podrobně pověděl divákům o pravoslavném svátku „Pokrova Presvjatoj Bogorodicy“ a jeho spojení s historií kozáctva.

Arcibiskup pražský a českých zemí Michal poblahopřál všem pravoslavným k svátku „Pokrova“ a požehnal galakoncertu.

Dětský chór pravoslavného chrámu Zesnutí Pany Marie na Olšanech pod vedením Alexeje Klepcina zahájil koncert modlitbou Otčenáš.

Poté se uskutečnil velký galakoncert festivalu. Vystoupil na něm folklorní soubor „Kondrjanka“ (Moldavsko), folklorní soubor „Šarvancy“ (Slovensko), folklorní soubor volyňských Čechů „Mateník“ (Praha), dětské umělecké kolektivy ze škol v Písnici a Chrášťanech, mládežnický rusko-ukrajinský kolektiv Přátel ruského jazyka a kultury z Gymnázia J. Ressela (Chrudim), folklorní soubor Rusínů „Skejušan“ (Chomutov), folklorní soubor „Kazaki Vltavy“ (ČR) aj.

Každé vystoupení kolektivů v pestrých krojích, v jejichž podání zazněly národní písně, diváci vítali bouřlivým aplausem.

Zvlášť je třeba vyzdvihnout vystoupení slepého českého studenta Gymnázia Na Zatlance Roberto Lombino, který zazpíval za doprovodu akordeonu národní písně v makedonském a srbském jazyce.

Závěr koncertu patřil folklornímu souboru „Kazaki Vltavy“, v jehož podání zazněly známé a populární ruské a kozácké písně. Na závěr umělci spolu s diváky zazpívali lidovou píseň Kalinka.

Tříhodinového koncertu se zúčastnilo 118 vystupujících a byl doprovázen promítáním diapozitivů, které vypovídaly o historii kozáctva, o přírodě a pravoslavných svatyních Ruska.

Na koncertě ve Velkém sále RSVK bylo přítomno okolo 250 diváků. Mezi nimi byli představitelé mnoha společenských organizací krajanů, vedoucí a zaměstnanci ruských zahraničních institucí, místní občané a rovněž mnoho mladých lidí.

Po koncertě ataman Michail Dzjuba předal všem účastníkům koncertu pamětní diplomy. Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza jménem RSVK a všech diváků poděkoval organizátorům koncertu a všem účastníkům festivalu za hezká vystoupení a věnoval souboru „Kazaki Vltavy“ balalajku.

Tento článek je dostupný v: Russian