Jarní výstava v rámci projektu „Rusko – láska bez hranic“ byla zahájena v RSVK v Praze

Jarní výstava v rámci projektu „Rusko – láska bez hranic“ byla zahájena v RSVK v Praze

Dne 1. března 2017 se ve foyeru Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci projektu „Rusko – láska bez hranic“ konalo zahájení výstavy „Květiny a krajinomalby“ ruského malíře Vladimira Neustrojeva. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Vladimir Neustrojev se narodil v roce 1948 v Moskvě. Vystudoval Moskevské vyšší umělecko-průmyslové učiliště (bývalé Stroganovské) a poté zde vyučoval na katedře grafického designu. Působil jako hlavní umělec na ředitelství mezinárodních výstav fotografií Svazu sovětských společností přátelství a kulturních styků s národy cizích zemí (SSOD). Organizoval řadu výstav v Afghánistánu, Angole, Indii, USA aj. Se známým sovětským a ruským cestovatelem a spisovatelem D. Šparo byl na Severním pólu, kde řídil uměleckou úpravu oslav na počest ukončení expedice.

V letech 1979-1996 Vladimir Neustrojev působil jako vedoucí oddělení výstav v Ruském středisku vědy a kultury v Praze. Od roku 1989 žije a pracuje v Praze.

Je autorem ilustrací ke knihám ruských a českých nakladatelství. Mimo jiné ilustroval sborník pohádek A.S. Puškina, poému „Anna Sněginová“ S. Jesenina aj.

Za uměleckou činnost v Česku získal diplom a medaili Akademie výtvarných umění T.G. Masaryka.

Na výstavě je poprvé vystaveno více než 30 děl, vytvořených umělcem za poslední období. Jsou to lyrické městské a venkovské scenerie: zobrazení překrásného Toskánska, známých uliček a budov Prahy, nostalgických obrazů z ruského života. Jsou zde i pozoruhodná zátiší, nakreslená temperovými a akvarelovými barvami.

Společným prvkem všech vystavených obrazů jsou květiny. Ruský malíř Vladimir Neustrojev speciálně vybral tyto obrazy k prvnímu jarnímu dni a u příležitosti blížícího se Mezinárodního dne žen.

Výstava potrvá do 31. března.

Tento článek je dostupný v: Russian