Slavnostní večer u příležitosti 69. výročí Karpatsko-Dukelské operace v RSVK v Praze

Slavnostní večer u příležitosti 69. výročí Karpatsko-Dukelské operace v RSVK v Praze

Dne 8. října 2013 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil slavnostní večer u příležitosti69. výročí Karpatsko-Dukelské operace, která byla počátkem osvobození Česka a Slovenska od fašistické okupace. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Klubem Rusko.

V tento večer se v RSVK v Praze shromáždilo více než 200 návštěvníků. Mezi nimi byli vedoucí organizací veteránů, čeští a ruští veteráni 2. světové války, ruští krajané aj.

Večer zahájil prezident Klubu Rusko Zdeněk Zbytek. Srdečně přivítal všechny veterány a především přímé účastníky bojů na Dukle Věru Goluběvovou a Michala Fedorko. Pověděl o velkém významu historické operace, jež se stala zlomovým okamžikem při osvobozování Československa od fašistických okupantů. Rovněž podtrhnul důležitost uchování v paměti těchto událostí  pro budoucí pokolení. Prezident Klubu Rusko se zvlášť pozastavil na tom, že nemůžeme dopustit zkreslování a přepisování historie v zájmech politické konjunktury, jak se tomu nyní často děje.

Veterány ve Velkém sále RSVK také uvítali vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza a předseda Společnosti veteránů Ludvíka Svobody Ludvík Engel. K veteránům a všem přítomným promluvil i radní Prahy 5 JUDr. Petr Lachnit.

O své vzpomínky na boje  o Duklu se rovněž podělil Michal Fedorko.

Po slavnostní části večera byl promítnut dokumentární film  o Karpatsko-Dukelské operaci.

Poté byli hosté pozváni do foyeru RSVK na přátelské pohoštění, kde pokračovala družná beseda veteránů.

 

Tento článek je dostupný v: Russian