Večer přátelství studentů kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze

Večer přátelství studentů kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze

Dne 9. října 2013 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnil tradiční Večer přátelství pro studenty kurzů ruského jazyka, věnovaný začátku nového školního roku 2013/2014.

Hosty uvítal vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který vyzdvihnul důležitost konání podobných akcí pro sblížení lidí různých zemí a kultur. Podtrhnul, že v posledních letech popularita ruského jazyka ve světě vzrůstá a to napomáhá upevňování ekonomických, politických a humanitních styků mezi našimi zeměmi a národy. Vzrůstající zájem o ruský jazyk  v ČR dokazuje i fakt, že do kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze bylo letos přijato o jednu třetinu více studentů než v loňském roce. Vyzval všechny studenty kurzů, aby aktivně využívali a zdokonalovali své poznatky ruského jazyka a účastnili se četných akcí, pořádaných v RSVK.

Poté vystoupily vedoucí  kurzů ruského jazyka Jekatěrina Zubkovskaja a lektorka Natálie Benžalovová. Obě podrobně hosty seznámily s učební a metodickou náplní kurzů ruského jazyka, představily ostatní lektory. Podtrhnuly, že kurzy ruského jazyka při RSVK nabízejí nejen standardní výuku ruského jazyka, ale také zajímavé a pestré formy poznání ruského jazyka, jako je např. odborná kurz „Ruská literatura a umění XIX.- začátku XX. století“. S reálným životem v současném Rusku, jeho každodenními radostmi i starostmi se studenti mohou seznámit v odborném kurzu “Rusko: dnešní den“. Pro ty, kdo nechtějí zapomínat a naopak si prohloubit slovní zásobu, zlepšit znalosti ruského jazyka, se nabízí kurz „Diskusní klub“.

Knihovnice RSVK v Praze  Radosť Malijevová všechny přítomné pozvala do knihovny a pověděla o knižních novinkách.

Příjemným překvapením pro české studenty bylo vystoupení  známého ruského klavíristy  Filippa Subbotina, který pro ně zahrál  nejlepší skladby ruských skladatelů P. Čajkovského a S. Rachmaninova.

Po koncertě byli dle staré ruské tradice hosté pozváni ke stolu, kde mohli ochutnat ruské pirohy a pokračovat v diskusi v neformálním přátelském prostředí.

Večer se všem studentům velmi líbil a mnozí vyjádřili naději, že takové akce se v RSVK uskuteční i v budoucnu.

 

Tento článek je dostupný v: Russian