Pražské regionální kolo soutěže „Ars Poetika. Památník Puškinovi“ v RSVK

Pražské regionální kolo soutěže „Ars Poetika. Památník Puškinovi“ v RSVK

Dne 15. dubna 2015 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnilo regionální kolo soutěže „Ars Poetika. Památník Puškinovi“, kterého se zúčastnili žáci a studenti škol z Prahy, Čelákovic, Příbrami, Sedlčan a jiných míst ČR, kde probíhá výuka ruského jazyka. Na scéně RSVK vystoupilo se zajímavým programem více než 70 žáků a studentů.

Ze scény zazněly kromě veršů A. Puškina, také písně válečných let  a ruské lidové písně. Soutěžící si rovněž připravili inscenaci děl L. Tolstého „Tři medvědi“ a T. Varlamova „Režim školního dne“.

Porotu tvořili předseda České asociace rusistů Jiří Klapka, zástupce vedoucí katedry ruského jazyka Pedagogické fakulty UK Jakub Konečný, rusistka a překladatelka Jana Vacková a vedoucí Kurzů ruského jazyka při RSVK Jekatěrina Zubkobskaja.

Vítězi kola se stali: kolektiv Střední školy generála Františka Peřiny z Prahy, Anna Uljanovová – studentka Karlínského gymnázia z Prahy a David Zajats –student Střední školy „tolerance“rovněž z Prahy.

Po soutěži se studenti a pedagogové z Příbrami a Sedlčan seznámili s činností Kurzů ruského jazyka při RSVK, kde se dozvěděli, jakou podporu poskytuje RSVK učitelům ruského jazyka ve školách v Česku, jak probíhají zkoušky ruského jazyka pro získání mezinárodního osvědčení a také se seznámili s možnostmi Střediska kolektivního přístupu.

Závěrečné kolo republikové soutěže  „Ars Poetika. Památník Puškinovi“ se uskuteční v RSVK v Praze 3. června a bude jednou z hlavních událostí v rámci oslav Puškinských dnů v České republice.

„Ars Poetika. Památník Puškinovi“ se pořádá od roku 1976 a je hlavní soutěží pro české žáky a studenty, kteří studují ruský jazyk.

Tento článek je dostupný v: Russian