Koncert Alexandra a Natalie Šonertových v RSVK v Praze

Koncert Alexandra a Natalie  Šonertových v RSVK v Praze

Dne 7. dubna 2015 se v přeplněném Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert na rozloučenou Alexandra a Natalie  Šonertových, kteří se rozhodli pokračovat ve své umělecké dráze v Německu. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Mladý talentovaný houslista Alexandr  Šonert vystudoval  Novosibirskou státní konzervatoř M. Glinky. Je laureátem  prestižních mezinárodních soutěží, členem mezinárodního Svazu skladatelů. Jedná se o umělce s obrovským talentem, výrazným temperamentem a nebývalými schopnostmi improvizace. Pořádá jak sólové koncerty, tak i vystupuje se symfonickými a komorními orchestry po celé Evropě.

Alexandr Šonert zahájil  své vystoupení starou ruskou romancí „Kalitka“(Vrátka). Dále byla na programu hudba  ruských skladatelů: A. Ljadova „Taněc komara“ (Tanec komára), S. Rachmaninova, P. Čajkovského, M. Musorgského a rovněž židovská hudba „Dorogaja mama“ (Drahá matka), „Jevrejskij portnoj“ (Židovský krejčí) A. Rozenbauma.  V krásném podání zazněly skladby z alba „Šonert hraje židovskou klasiku a Gerschwina“. Na závěr koncertu  Alexandr Šonert zahrál skladbu B. Smetany a jako přídavek skladbu arménského folkloru „Arménský tanec“.

A. Šonert si získal srdce posluchačů svým uměním a hloubkou interpretace hudebních děl. Každé vystoupení bylo odměněno bouřlivým aplausem.

Na závěr večera A. Šonert poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za plodnou spolupráci, zvlášť poděkoval uměleckému sdružení „Russkaja Praga“ Olze a Olegu Krylovovým za pomoc při publikaci jeho první knihy  a věnoval jim svoje poslední CD.  S proslovem na adresu hudebníků vystoupil  i básník, publicista, překladatel, laureát Mezinárodní soutěže poezie (New York) a držitel mnoha cen za literaturu a umění, vice-president Mezinárodní asociace spisovatelů a publicistů ve střední Evropě Mark Blumental, který poděkoval za jejich tvorbu, za společnou úspěšnou činnost a přednesl svou báseň, kterou věnoval Natalii  Šonertové.

V Křišťálovém sále RSVk bylo přítomno okolo 80 diváků – milovníků tvorby Alexandra a Natalie  Šonertových, mezi kterými byli ruští krajané i místní obyvatelé.

Tento článek je dostupný v: Russian