Mezinárodní dětský divadelní festival v RSVK v Praze

Mezinárodní dětský divadelní festival v RSVK v Praze

Dne 24. března 2015 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila přechodná etapa Mezinárodního dětského divadelního festivalu, v rámci které se konala premiéra dětského pohádkového muzikálu „Baba Jaga“ a proběhla vystoupení dětských uměleckých kolektivů z Ruska a Česka. Akce byla připravena organizačním výborem  uměleckého sdružení „FLY STARS“ ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Festival proběhl ve dnech 21. – 27. března 2015 v Praze a Liberci. Na programu byly soutěže ve zpěvu, choreografii a hudebním divadle, které byly připraveny předními pedagogy z Ruska a Evropy.  Pro všechny zájemce byly organizovány umělecké dílny scénického umění, které byly určeny pro děti, rodiče i pedagogy.

Generální ředitelka uměleckého sdružení „FLY STARS“ Ariadna Saltanovová přivítala hosty  a účastníky divadelního festivalu. Poděkovala Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za podporu akce a vyjádřila naději na další plodnou spolupráci.

Večer zahájil dětský pohádkový muzikál „Baba Jaga“, který vznikl na motivy  dobrodružného pohádkového příběhu známého německého spisovatele  Gottfrieda Preislera „Malá Baba Jaga“. Diváci měli možnost zhlédnout pestrou podívanou s poutavým námětem, tance a hudební hity v podání mladých talentovaných herců, krásné dekorace i speciální efekty. Režisérem představení byl Kirill Chomenkov, choreografem Jurij Saveljev.

Poté vystoupily dětské hudební a taneční kolektivy: lidový soubor českého folkloru „Osminka“, taneční soubor Střední školy při Velvyslanectví RF v ČR „Terpsichora“ a kolektiv Pražského tanečního učiliště.  Předvedly skladby na lidových hudebních nástrojích, zahrály a zazpívaly ruské a české lidové písně a zatančily tance.

Ozdobou festivalu se stalo vystoupení členů dětské Pražské opery, kteří předvedli úryvek z opery „Čmelák“, kterou složil  český skladatel židovského původu Hans Krása v ghettu v Terezíně pro kolektiv židovských dětí – vězňů tohoto koncentračního tábora.

Vystoupení mladých umělců bylo odměněno bouřlivým aplausem. Akce trvala 2,5 hodiny a navštívilo ji 250 malých diváků a jejich rodičů, mezi kterými byli ruští krajané i Češi.

 

Tento článek je dostupný v: Russian