„Širokou Maslenicu“ slavili v Praze

„Širokou Maslenicu“ slavili v Praze

Dne 25. února 2017 se v Národopisném muzeu Národního muzea ČR, jež je dislokováno v Letohrádku Kinských v Petřínských sadech, uskutečnil Den ruské kultury věnovaný vyprovázení zimy (ruská „Maslenica“). Akce byla připravena a provedena Národopisným muzeem Národního muzea ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR, za podpory Ministerstva kultury ČR, MV ČR a Integračního centra Praha.

Akci zahájil vedoucí Národopisného muzea Mgr. Jan Pohůnek. Poděkoval všem, již se zúčastnili přípravy a konání prezentace kultury a tradic Ruska v Národním muzeu ČR. Zvlášť zdůraznil velký přínos Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

Během dne byl pro návštěvníky organizován bohatý kulturní program. Před vchodem do muzea „Skomoroch“ Andrej Chvorostjanov a „Věsna“ (Jaro) Lilija Nalimovová učili děti hrát ruské lidové hry „Ručejok“, „Ptičky i ochotniky“ a rovněž jim zadávali hádanky, přetahovali se s nimi o provaz a tancovali. Soutěží se s potěšením zúčastnili i rodiče: maminky cvičily s gymnastickou obručí a tatínkové soutěžili ve zvedání těžkého závaží. Každý účastník soutěže obdržel sladkou odměnu na památku.

V budově muzea se uskutečnily umělecké dílny, přednášky a loutková představení. Studio tvůrčího dětského rozvoje „Lukas“ v rámci mezinárodního projektu „Mir dlja dětej“ (Svět pro děti) učilo děti dělat tradiční ruské loutky – amulety z různobarevných útržků látky bez použití nůžek. Seznámilo hosty se známou součástí ruského lidového kroje „kokošnikem“. Moderátoři spolu s dětmi vymýšleli kresby a vlastnoručně vyráběli „kokošniky“ a jiné lidové okrasy.

Studio kreslení „Kreslící Planeta“ organizovalo pro děti a dospělé dílnu, kde kreslili na papírové talířky podle starých ruských technik „Chochloma“ a „Gžel“. Dětský knižní klub – obchod „Světljačok“ spolu s účastníky „Maslenicy“ dělali vlastnoručně jarní sluníčko. Vedoucí klubu Irina Sorokinová ukázala malým divákům a jejich rodičům loutkové představení podle ruské lidové pohádky „Krylatyj, Mochnatyj da Maslenyj“.

Ve foyeru muzea byly stánky s ruskými suvenýry a Pavlovo-Pasadskými šátky. Hosté se rovněž mohli seznámit s výstavou reprodukcí známých obrazů ruských malířů o lidových veselicích „Maslenica“ v ruském malířství“ a současnými fotografiemi vyprovázení zimy v různých městech a místech Ruska, kterou připravilo RSVK v Praze.

V hlavním přednáškovém sále muzea proběhla přednáška o tradicích a životě Rusů v Česku.
Oslava byla ukončena velkým koncertem, na němž vystoupili vokální soubor „Naši“ studentek českého Gymnázia J. Ressela (Chrudim), Slovanský folklorní soubor „Legija“ pod vedením V. Šapovalova, žáci estrádního pěveckého studia MIX a studentka ČVUT M. Džabarjanová, jež zatančila ruský tanec.

Diváci obzvlášť ocenili vystoupení známé české herečky Liliany Malkinové, jež se podělila o své dojmy ze života v Česku, pověděla o problémech s českým jazykem a o zvláštnostech ruského a českého národního charakteru.

Program Dne ruské kultury „Široká Maslenica“ skončil pozdě večer. Za celý den oslavu navštívilo kolem 2000 lidí z řad ruských krajanů, českých občanů i cizinců.

Tento článek je dostupný v: Russian