Koncert „Viva opera!“ v RSVK v Praze

Koncert „Viva opera!“ v RSVK v Praze

Dne 4. prosince 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnil koncert „Viva opera!“, na kterém vystoupily mladé ruské operní pěvkyně z Moskvy Marina Korobková (soprán) a Irina Rejnardová (mezzosoprán). Klavírní doprovod zabezpečila studentka Pražské konzervatoře Irina Čerkašinová (Charkov). Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Mladou operní pěvkyni Marinu Korobkovou znají posluchači RSVK velmi dobře jako hrdinku originálního představení „Skvoz prizmu opery“ (Přes prizma opery), které představila v Praze v říjnu 2013. Na jaře 2013 vysokou úroveň její interpretace ocenila porota Mezinárodní pražské soutěže „Vissi d´arte“, na které se stala jednou z finalistek a vystoupila na galakoncertě na prestižní scéně jednoho z předních koncertních sálů v Rudolfinu.

Se sólistkou Moskevského státního hudebního divadla  „Gelikon-opera“ a Moskevského státního hudebního divadla  K.S. Stanislavského a V.I. Němiroviče-Dančenka Irinou Rejnardovou se pražští milovníci opery seznámili poprvé.

V tento předvánoční večer ruské pěvkyně potěšily hosty RSVK hudbou italských a ruských klasiků. V podání Mariny Korobkové  zazněla árie Kaťuši z opery „Voskresenije“ (Vzkříšení) italského skladatele F. Alfana na motivy stejnojmenného románu L. Tolstého, árie Cio – Cio – San z opery G. Pucciniho „Madam Butterfly“, árie Lízy z opery „Piková dáma“ a scéna dopisu Tatiany  z opery „Evžen Oněgin“ P. Čajkovského. Mezi jednotlivými čísly pěvkyně vyprávěla o skladatelích a svém pojetí charakteru té či oné operní hrdinky.

V podání Iriny Rejnardové  zazněla árie princezny de Buion z opery F. Cilea  „Adriana Lecouvreur“ a romance Poliny z opery „Piková dáma“.

Na závěr svého vystoupení umělkyně zazpívaly překrásná dueta  pro soprán a mezzosoprán z oper P. Čajkovského „Piková dáma“ (Lízy a Poliny) a „Evžen Oněgin“ (Tatiany   a Olgy).

Diváci byli očarování talentem, krásou a uměleckým podáním mladých ruských pěvkyň a nešetřili bouřlivým aplausem.

 

Tento článek je dostupný v: Russian