Prezentace českého „Sborníku ruských písní“ v RSVK v Praze

Prezentace českého „Sborníku ruských písní“ v RSVK v Praze

Dne 3. prosince 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnila prezentace nové knihy „Sborníku ruských písní“ v redakci předsedy České asociace rusistů Jiřího Klapky a členky Asociace rusistů Klaudie Eibenové. Akce byla organizována Českou asociací rusistů za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Nový sborník ruských písní byl vydán nakladatelstvím „ČAR i ALBA“. Taková kniha nebyla v Česku vydána více než 20 let. Každá píseň sborníku je doplněna notami a krátkým povídáním o jejím vzniku. Nad slovy všech písní je vyznačen ruský přízvuk. Ve sborníku je zahrnuto mnoho zajímavých a málo známých faktů. Jedna kapitola je věnována česko-ruským kulturním stykům během posledních dvou století a rovněž vlivu ruské kultury na operní tvorbu českých skladatelů.

Hosty přivítal  vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který  poděkoval všem, kdo se zúčastnil mnohaleté práce na sborníku a především Jiřímu Klapkovi, který ve své zemi děla vše pro to, aby ruskou kulturu a ruskou hudbu lépe poznali lidé různých věkových kategorií.

Večer uváděl autor sborníku Jiří Klapka. Zdůraznil, že vydání nového sborníku písní je věnováno 150. výročí narození známého a váženého etnografa, spisovatele, malíře a sběratele slovanských písní Ludvíka Kuby (1863 – 1956). Sborník, který Kuba vydal v roce 1888, obsahoval 130 ruských písní. 100 písní bylo i ve „Velkém sborníku písní SSSR“, který byl vydán v Praze v roce 1952. Současné 3. vydání je nejbohatší. Obsahuje 175 písní, které autoři seřadili chronologicky.

Jiří Klapka představil na večeru přítomným hostům vnuka Ludvíka Kuby – kandidáta technických věd, bývalého náměstka ministra školství ČR Jaroslava Kubu.

Oslavit vznik nové knihy přišli i čeští umělci. Zahráli hudebníci Natalia a Alexandr Šonertovi, kteří se rovněž zúčastnili redigování materiálu sborníku.

Na večeru vystoupila herečka Lilian Malkinová, známá jak v Česku tak i v Rusku a sólista Státní opery Praha Jurij Kruglov.

Se svým číslem vystoupila hudební rodina – Natalia Loginovová, Nikolaj Jakimov a jejich syn Semjon, který již 7 let hraje na klavír a zpívá společně s rodiči krásné písně.

Koncertní část večera ukončil svým temperamentním vystoupením folklorní kolektiv „Kazaki Vltavy“ pod vedením Viktora Byčeka. Zazpívali několik známých a oblíbených ruských kozáckých písní. Některé z nich zpíval Jiří Klapka spolu se souborem.

Večer byl ukončen písní „Kalinka“, kterou společně s Jiřím Klapkou, kozáky a ostatními umělci ochotně zpívali i diváci.

V přeplněném Křišťálovém sále bylo přítomno okolo 100 diváků, mezi nimiž bylo mnoho ruských krajanů a Čechů – milovníků ruské hudby a písní.

 

Tento článek je dostupný v: Russian