Setkání s ruským spisovatelem Zacharem Prilepinem v RSVK v Praze

Setkání s ruským spisovatelem Zacharem Prilepinem v RSVK v Praze

Dne 15. listopadu 2014 se ve Velkém sále  Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo setkání se známým ruským spisovatelem Zacharem Prilepinem. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Koordinační radou ruských krajanů v ČR a novinami „Pražskij express“.

Zachar Prilepin je autorem románů „Patologija“, „Saňkja“, povídek „Čornaja obezjana“, „Vosmjorka“ aj.V roce 2014 získal národní cenu  „Kniga goda“ za svůj román „Obitěl“ a rovněž je jedním ze šestice nominovaných na cenu „Russkij buker“. Jeho knihy jsou přeloženy do 17 světových jazyků. V současnosti se chystá vydání románu „Obitěl“ v Česku.

Nejprve bylo setkání se spisovatelem plánováno v Křišťálovém sále RSVK, kam se vejde 100 lidí. Kvůli velkému počtu hostů byla akce přenesena do  Velkého sálu.

Zachar Prilepin podrobně pověděl o sobě, své rodině a tvorbě. Vyjádřil se ke stavu současné ruské literatury a jejím zvláštnostem. Pozastavil se též na sovětském období a spisovatelích té doby.

Setkání se uskutečnilo po spisovatelově cestě  do Donbasu, kde byl koncem října s humanitární misí. Ve svém vystoupení se proto dotkl mnoha vážných, aktuálních a ožehavých mezinárodních a politických problémů.

Vystoupení Zachara Prilepina, jeho občanský postoj, vyslovená hodnocení a  názory publikum velmi zaujaly. Spisovateli bylo zadáno mnoho různých dotazů, někdy i velmi ožehavých.

Na setkání se Zacharem Prilepinem do Velkého sálu RSVK v Praze přišlo více než 300 hostů. Po jeho ukončení mnozí návštěvníci  zakoupili knihy spisovatele a požádali jej o autogram.  Po vystoupení a odpovědích na dotazy ze sálu pokračovala beseda se spisovatelem v neformálním prostředí.

Významný ruský spisovatel byl v Česku poprvé. Na památku o vystoupení v RSVK  mu byla věnována kniha „Legendy staré Prahy“, která byla vydána v ruském jazyce nakladatelstvím Plot za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

 

Tento článek je dostupný v: Russian