Ruský bloger Dmitrij Gasin informoval české spisovatele o vydávání knih v Rusku

Ruský bloger  Dmitrij  Gasin informoval české spisovatele  o vydávání knih v Rusku

Dne 14. srpna 2019 se v Literárním salonu RSVK v Praze uskutečnilo setkání s ruským básníkem, zpravodajem a autorem video blogu Dmitrijem  Gasinem. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Dmitrij  Gasin vystudoval Vologodskou státní pedagogickou univerzitu a Literární institut A. M. Gorkého. Je autorem dvou poetických sbírek. Pracuje jako manažér v nakladatelství „Vremja“, kde se pomocí video blogu  dělí o své dojmy o přečtené literatuře. V současnosti má více než 2000 videozáznamů o vydáních různých žánrů v literárních a vědecko-populárních časopisech, videozáznamů setkání za účasti spisovatelů a básníků. V roce 2017 v nominaci „Bloger roku“  obdržel Dmitrij  Gasin cenu „Revizor 2018“, která byla vyhlášena časopisem „Knižnaja industrija“.  Mezi těmi, kdo přišli na setkání v RSVK v Praze, byli předseda „Ruského tvůrčího svazu“, prozaik V. Fjodorov, šéfredaktorka a redaktorka almanachu „Vltava“ – básnířky O. Bělova-Dalina a L. Svirskaja.  Setkání proběhlo formou přátelské diskuze, která trvala téměř 3 hodiny.  Gasin se podělil o to, jak naučit dítě, aby si zamilovalo knihy, jak pro to využívat moderní technologie a jak mohou být užitečné pro propagaci vlastních děl.

Dmitrij  Gasin podrobně informoval o tom, jak jeho hobby – videoblog – překonalo hranice zájmové činnosti a přerostlo do profesionální úrovně. To mu umožnilo dělit se o své nápady, jež získal od učitelů a přátel, předat je dalším lidem a tím jím přinést užitek a radost.  Včas a se zájmem přečtená kniha se dle mínění Gasina „stává částí osobnosti, ozařuje celý život“.  Z tohoto úhlu pohledu jsou sociální sítě důležitou oblastí, která napomáhá shromažďovat a analyzovat mínění čtenářů a rovněž jim umožňuje zanechávat svá hodnocení o knihách, což je v dnešní době velmi důležité.

Dmitrij  Gasin rovněž hosty seznámil s principy činnosti nakladatelství „Vremja“, výběrem autorů, projekty kolektivu a jeho plány do budoucna.  Potěšilo ho, že v knihovně RSVK v Praze se nacházejí knihy nakladatelství „Vremja“ a zdůraznil, že za roky jeho existence „nebyla vydána kniha, za kterou by se měli stydět“.

Po setkání Dmitrij  Gasin odpověděl na četné dotazy přítomných a vyjádřil naději na další setkání v Praze.

Tento článek je dostupný v: Russian