Zahájení výstavy ruských malířů „Fragmenty“ v RSVK v Praze

Zahájení výstavy ruských malířů „Fragmenty“ v RSVK v Praze

Dne 21. března 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo zahájení výstavy ruských malířů „Fragmenty“. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na výstavě jsou exponována díla ruských malířů J. Grigorjana, A. Vardanjan, G. Mejtes, O. Sviridovové, I. Gutarovové a J. Zavěrtanové. Všichni umělci studovali malířství v ateliéru J. Grigorjana. Jsou členy Svazu uměleckého ateliéru J. Grigorjana a rovněž ateliéru „Art – prostranstvo ZAMES“. Díla malířů se nachází ve sbírkách Muzea moderního umění v Moskvě, ve Státním muzeu umění národů Východu a rovněž v soukromých sbírkách v Austrálii, Anglii, Německu, USA, Itálii, Kanadě, Koreji, Číně, Rusku, Chorvatsku atd.

Na výstavě jsou představeny obrazy s různými předměty a detaily, které umožňují divákům povšimnout si jejich krásy, zhodnotit je jako jednotlivé fragmenty okolního světa. Část děl je věnována divadlu a divadelní činnosti.

Výstavu zahájil zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin. Poté předal slovo J. Grigorjanovi, který informoval o výstavě a představil své kolegyně. Malíři pověděli hostům večera o sobě, své práci a uměleckých směrech, kterým dávají přednost.

V rámci zahájení se rovněž uskutečnila dílna absolventa Moskevského uměleckého institutu V. Surikova, člena Svazu malířů Ruska J. Grigorjana jr., která se těšila velkému zájmu hostů výstavy. Malíř jen za jednu hodinu před zraky diváků nakreslil obraz olejovými barvami.

Po oficiální části měli hosté možnost pobesedovat s malíři, zadat jim otázky a vyfotografovat se s nimi.

Akci navštívilo více než 30 lidí. Byly mezi nimi i zasloužilá umělkyně RF L. Malcevová a přední herečka Moskevského divadla dramatu a komedie na Tagance P. Nečitajlo. Setkání proběhlo v přátelské atmosféře.

 

Tento článek je dostupný v: Russian