Zahájení festivalu „Permské období 2“ a představení permského divadla „U mostu“ v RSVK v Praze

Zahájení festivalu „Permské období 2“ a představení permského divadla „U mostu“ v RSVK v Praze

Dne 24. března 2014 byl v Křišťálovém sále RSVK v Praze zahájen festival  „Permské období 2“, jehož hlavní událostí bylo divadelní představení „Ženitba“ podle hry N.V. Gogola v podání permského divadla „U mostu“. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Permským krajanským spolkem.

Na zahájení festivalu v Křišťálovém sále RSVK vystoupila vedoucí časopisu „Čechia segodňa“ Olga Kondrašinová, která pověděla o tom, že festival si dává za cíl obnovit tradici konání v Praze uměleckých večerů a jiných kulturních akcí s názvem „Permské období“.

První akcí festivalu se stal večer, věnovaný básnířce Marině Cvětajevové, která prožila v Česku tři nelehké roky, které však byly naplněny plodnou tvorbou a významnými událostmi v osobním životě.

V Křišťálovém sále byla vystavena grafika malířky – ilustrátorky Larisy Daškové se dvěma tématy: „Praha Mariny Cvětajevové“ a „Magická Praha“.  Malířka, která se narodila v Permu, již mnoho let žije v Praze a je členkou Společnosti Mariny Cvětajevové. Umělkyně nejen povyprávěla o své tvorbě, ale zazpívala za doprovodu kytary svoji píseň, kterou složila na verše Cvětajevové.

Vedoucí Společnosti Mariny Cvětajevové v Praze Galina Vaněčková (pochází z Jekatěrinburgu) se podělila o několik zajímavých faktů ze života básnířky v Česku. Rovněž představila nového průvodce „Praha Mariny Cvětajevové“, který společnost vydala.

Poetickou kompozici na verše Cvětajevové „českého období“ emocionálně přednesla básnířka Natalija Volkovová a členové uměleckého sdružení „Mir iskusstva“ pod vedením režisérky Světlany Suvorovové.

Hosté RSVK měli rovněž možnost náležitě ocenit ladnou sošku básnířky Mariny Cvětajevové, jež byla věnována společnosti talentovanou sochařkou z Permu Olgou Stolnikovovou.

První den festivalu byl ukončen představením  v Česku velmi dobře známého permského divadla „U mostu“, které zahrálo na scéně RSVK jedno ze svých nejlepších představení –  hru N.V. Gogola „Ženitba“ v režii zasloužilého činitele umění Ruské federace Sergeje Fedotova.

Představení „Ženitba“ mělo velký úspěch.  Ve Velkém sále s 350 místy se těsnilo okolo 500 diváků, povětšinou mládeže, a rovněž ruští krajané a místní milovníci divadla. Bouřlivě aplaudovali permským hercům a talentovanému režisérovi Sergeji Fedotovovi, který na konci představení musel několikrát vyjít na scénu.

 

Tento článek je dostupný v: Russian