Vystoupení dětského orchestru ruských lidových nástrojů v Praze

Vystoupení dětského orchestru ruských lidových nástrojů v Praze

Ve dnech 13. a 14. července 2017 v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze a v městském parku Portheimka vystoupil orchestr ruských lidových nástrojů Dětské umělecké školy L. Sabinova (Jaroslavl, RF). Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Orchestr ruských lidových nástrojů Dětské umělecké školy L. Sabinova existuje již více než 50 let. Soubor má 30 členů a každý rok se obnovuje, protože v něm vystupují žáci, absolventi a učitelé jaroslavlské hudební školy. Umělecký vedoucí souboru a dirigent orchestru P. Sergejev vede kolektiv již sedm let a pokládá ho za výjimečný: „Přes lidové nástroje se snažím děti učit lásce nejen k ruské lidové hudbě, ale i k vážné, k celému světovému hudebnímu dědictví. V budoucnu se každý z nich stane nejen hudebníkem, jenž hraje na určitém hudebním nástroji, ale právě hudebníkem orchestru.“

V Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze orchestr předvedl originální program, který obsahoval lidové písně, vážnou hudbu a současná díla. Malá pěvkyně D. Dimitrovová zazpívala ruské písně a rovněž jednu lidovou bulharskou.

V hlavním programu koncertu zazněla vážná hudba v podání A. Čekmeněvové (A. Vivaldi: Čtvero ročních období), S. Torbějeva a S. Petrovové, kteří na domre zahráli skladby F. Haydna a J. Strausse. Dále vystoupil G. Skorjukov, který na xylofon zahrál skladby A. Piazzolli a E. Kurta. R. Kuprijanov zahrál na balalajce Českou polku.

Orchestr ukončil své vystoupení ruskou lidovou písní, při které hudebníci zahráli i na zřídka užívané lidové nástroje.

Koncert orchestru ruských lidových nástrojů Dětské umělecké školy L. Sabinova v Praze navštívilo více než 100 diváků.  V rámci hostování orchestr vystoupí i v Brně, Olomouci, Ostravě a v hlavním městě Slovenska Bratislavě.

 

Tento článek je dostupný v: Russian