Výstava „Malba v grafice“ byla zahájena v RSVK v Praze

Výstava „Malba v grafice“ byla zahájena v RSVK v Praze

  Dne 6. července 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala ke Dni rodiny, lásky a věrnosti vernisáž výstavy „Malba v grafice“ moskevského uměleckého sdružení malířek „Irida“, představeném Jelenou Šumakovovou, Jelenou Petrajevovou, Olgou Bravermanovou a Marií Malomudovou. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Regionální společenská organizace, umělecké sdružení malířek „Irida“ je sdružením profesionálních malířek všech druhů výtvarného umění, jež se účastní výstav a uměleckých soutěží v Rusku i v zahraničí. Cílem organizace je stimulace k tvorbě a reklama uměleckých úspěchů ruských malířek, hledání kulturních kontaktů s kolegy z celého světa, s jinými společenskými a ženskými organizacemi, vzájemná podpora malířek a pomoc při řešení různých problémů. Sdružení bylo založeno před více než 20 lety členkou Svazu malířů Ruska Marií Esmont. V současnosti má sdružení asi 150 členek.

Jelena Šumakovová, Marie Malomudová, Jelena Petrajevová a Olga Bravermanová jsou profesionální malířky, pro jejichž tvorbu je charakteristický klasický způsob provedení. Na výstavě jsou obrazy, vytvořené různou technikou: olejem, temperou, pastelem i grafika. Díla malířek se liší i motivy: Jelena Petrajevová představila na výstavě krajinomalbu, Jelena Šumakovová a Marie Malomudová zátiší, Olga Bravermanová portréty a krajinomalbu.

Na zahájení výstavy umělkyně podrobně informovaly o činnosti moskevského uměleckého sdružení malířek „Irida“ a odpověděly na četné dotazy návštěvníků.

Výstava potrvá v RSVK v Praze do 16. července 2017.

Tento článek je dostupný v: Russian