Koncert Státního smyčcového kvarteta P.I. Čajkovského v RSVK v Praze

Koncert Státního smyčcového kvarteta P.I. Čajkovského  v RSVK v Praze

Dne 11. února 2014 se v rámci V. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka uskutečnil v Křišťálovém sále RSVK v Praze koncert významného smyčcového kvarteta P.I. Čajkovského. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s organizátory mezinárodního festivalu.

Festival probíhá v České republice každoročně a je věnován významnému hudebníkovi, skladateli a dirigentovi českého původu Eduardu Nápravníkovi, který více než půl století (1863 – 1916) stál včele orchestru Marijinského divadla v Petrohradě a výrazně přispěl do rozvoje hudební kultury Ruska.

V tomto roce se hostem a účastníkem festivalu stal kolektiv slavných hudebníků z Moskvy – Státní smyčcové kvarteto P.I. Čajkovského. Jeho členy jsou významní ruští hudebníci a laureáti mezinárodních soutěží: zakladatel kvarteta Sergej Baturin (viola), vítěz Mezinárodní soutěže P.I. Čajkovského v Moskvě Kirill Rodin (violoncello), Lev Maslovskij (první housle), Zachar Malachov (druhé housle),

Ruské hudebníky divákům představil ředitel Ruského střediska vědy a kultury v Praze Leonid Gamza.

O historii a programu Mezinárodního festivalu Eduarda Nápravníka, jenž se stal v Česku již tradicí, pověděl ředitel festivalu Vjačeslav Grachovskij, který poděkoval  Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR za podporu a pomoc při organizaci festivalu, bez které by se neuskutečnil příjezd těchto vynikajících hudebníků do Česka.

Na programu koncertu ve dvou částech v RSVK v Praze byly 2. kvartet Alexandra Borodina a 2. kvartet Petra Čajkovského. Jako přídavek pro diváky, kteří byli nadšeni uměním hudebníků, zazněla ruská národní píseň „Lučinuška“ v zajímavém aranžmá.

Poslechnout si vynikající umělecký kolektiv přišlo do RSVK v Praze více než 80 posluchačů, mezi nimiž byli čeští občané i ruští krajané. V sále byli rovněž přítomni zaměstnanci velvyslanectví Běloruska, Kazachstánu a Ukrajiny.

V rámci festivalu Eduarda Nápravníka vystoupí Státní smyčcové kvarteto P.I. Čajkovského ještě ve dvou jiných českých městech.

Tento článek je dostupný v: Russian