Koncert studentů Mezinárodní pražské konzervatoře v RSVK v Praze

Koncert studentů Mezinárodní pražské konzervatoře v RSVK v Praze

Dne 10. prosince 2013 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil vánoční koncert Mezinárodní pražské konzervatoře. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert zahájila známá operní pěvkyně Jiřina Marková – Kristlíková,  sólistka Národního divadla v Praze a profesorka  Mezinárodní konzervatoře, která přivítala diváky a poděkovala Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a RSVK v Praze za možnost opět vystoupit na scéně  RSVK.

Pedagogové oddělení klasického zpěvu a studenti konzervatoře od 1. do 5. ročníku z ČR, Ruska, Ukrajiny, Vietnamu a jiných zemí představili bohatý program, složený z operních árií, národních písní, romancí a koled různých zemí. Na koncertě zazněly skladby W.A. Mozarta, F. Schuberta, G. F. Handela, E. Griega, J.S. Bacha, B. Smetany, L. Janáčka, N. Rimského – Korsakova a jiných významných skladatelů.

Obzvlášť dlouze diváci aplaudovali studentce konzervatoře Anně Duškinové, která procítěně zazpívala Ukolébavku N. Rimského – Korsakova z opery Sadko a rovněž studentu Alexandru Kašinovi, který mistrně zazpíval romanci B. Šeremetěva Já jsem Vás miloval.

Posluchačům se rovněž líbila vystoupení českých studentek Veroniky Matouškové a Evy Veselkové, v jejichž podání  zazněla hudba českých klasiků B. Smetany (Ukolébavka z opery Hubička) a L. Janáčka (píseň Co to je za slavíčka).

Příjemným překvapením pro všechny přítomné byla vietnamská národní píseň.

Klavírní doprovod mladých umělců zabezpečili korepetitoři Mezinárodní konzervatoře Michaela a Juraj Růžičkovi.

Hosté RSVK v Praze náležitě ocenili umění a vysokou úroveň interpretace mladých hudebníků. Každé číslo bylo oceněno bouřlivým aplausem.

Po koncertě profesorka Mezinárodní pražské konzervatoře, sólistka Státní opery Praha Tachira Menaždinovová poblahopřála všem přítomným k blížícím se Vánocům a Novému roku a vyjádřila naději na další plodnou spolupráci Mezinárodní pražské konzervatoře a RSVK v Praze.

Tento článek je dostupný v: Russian