Umělecký večer Nadira Širinského v RSVK v Praze

Umělecký večer Nadira Širinského v RSVK v Praze

Dne 26. listopadu 2014 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal umělecký večer v Rusku velmi populárního interpreta ruských a cikánských romancí, publicisty a veřejného činitele Nadira Širinského. Akce byla organizována   Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Ruského umělce představila hostům RSVK žijící v Praze operní pěvkyně Tachira Menaždinovová. Podtrhla zásluhu Nadira Širinského při historickém výzkumu a popularizaci žánru starých ruských romancí. Zmínila se o jeho osvětové činnosti během posledních 20 let. V roce 1997 Nadir Širinskij založil Klub milovníků ruských romancí „Izumrud“ (Safír) při Ústředním domě vědců Ruské akademie věd, který se časem změnil na Asociaci ruských romancí, která má v současné době pobočky v mnoha městech Ruska. V roce 2007 Národní výbor pro společenská ocenění RF vyznamenal Nadira Širinského čestným řádem Lomonosova „Za zásluhy a velký osobní přínos do rozvoje národní kultury a umění“.

Umělec je rovněž organizátorem  mnoha hudebních festivalů a soutěží, konaných v současnosti v Rusku. Je autorem mnoha publikací a rovněž pořadů na rozhlasových stanicích a v televizi.

U příležitosti 100. výročí začátku První světové války Nadir Širinskij věnoval první část svého vystoupení hudebním dílům, které vznikla v Rusku v tomto neklidném období. Za doprovodu kytary  zazněly známé písně, valčíky a vojenské pochody z té doby. Každé číslo bylo doprovázeno zajímavým povídáním umělce, které se týkalo jejich vzniku a prvních interpretů.

Druhá část vystoupení se skládala z oblíbených ruských romancí. O nich autor rovněž velmi poutavě vyprávěl.

O přestávce vystoupila dvanáctiletá krajanka Alina Kurmakajevová, laureátka několika dětských mezinárodních soutěží, která za doprovodu kytary zazpívala českou píseň „Vlaštovka“.

V přeplněném Křišťálovém sále RSVK bylo přítomno více než 100 diváků, mezi kterými bylo mnoho ruských krajanů a českých občanů. Všichni radostně vítali každé číslo a po koncertě děkovali Nadiru Širinskému za mistrovskou interpretaci a poutavé vyprávění.

Tento článek je dostupný v: Russian