V Česku se konala premiéra filmu „Spasti Leningrad“ (Zachránit Leningrad)

V Česku se konala premiéra filmu „Spasti Leningrad“ (Zachránit Leningrad)

Dne 11. února 2019 se v pražském kině Lucerna konala česká premiéra ruského filmu „Spasti Leningrad“ (Zachránit Leningrad) režiséra A. Kozlova. Promítání historického dramatu se uskutečnilo v rámci projektů filmového festivalu „Nový ruský film“ pod záštitou Velvyslanectví RF v ČR a za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Zhlédnout film „Spasti Leningrad“ přišli známí čeští politici, veřejní činitelé, diplomaté, filmaři, ruští krajané žijící v ČR a rovněž členové „Společnosti blokádníků Leningradu“. Před promítáním vystoupil mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR A. Zmejevskij, který zdůraznil, že „v tomto sále jsou přítomni ti, již prošli přes veškeré útrapy blokády, obyvatelé a obránci Leningradu, kteří přežili hlad, mrazy, dělostřelecké ostřelování a bombardování. Svojí odvahou spoutali okovy a poté zdolali nepřítele a tím vnesli neocenitelnou leptu do společného vítězství nad hitlerovským fašismem“.

Členka „Společnosti blokádníků Leningradu“ I. Juržinová, která se zúčastnila v Petrohradě slavnostních akcí, věnovaných 75. výročí ukončení blokády Leningradu, se podělila o své dojmy z této návštěvy. Mimo jiné informovala o návštěvě Piskarevského hřbitova, kde je pochován i její otec.

Během slavnostního večera žijící v ČR veteráni-blokádníci obdrželi u příležitosti 75. výročí ukončení blokády Leningradu osobní blahopřání od ruského prezidenta V. Putina.

Film „Spasti Leningrad“ se začne v Česku a na Slovensku promítat v březnu, ale již nyní je většina vstupenek prodána. Podle N. Sudlenkovové, hlavní koordinátorky projektu festivalu „Nový ruský film“, je „zájem o film „Spasti Leningrad“ v ČR velký“. O velkém zájmu o novinky ruské kinematografie svědčí i úspěch filmů promítaných v rámci festivalu v různých českých městech na podzim roku 2018.

Tento článek je dostupný v: Russian