Dohoda o spolupráci mezi Ruskou ekonomickou univerzitou G.V. Plechanova a českou Diplomatickou akademií

Dohoda o spolupráci mezi Ruskou ekonomickou univerzitou  G.V. Plechanova a českou Diplomatickou akademií

Dne 24. října 2014 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil ceremoniál podepsání Dohody o spolupráci mezi Ruskou ekonomickou univerzitou G.V. Plechanova (REU) a českou Diplomatickou akademií v Praze. Akce byla organizována za podpory Rusko-české smíšené obchodní komory, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Obchodního zastupitelství RF v ČR.

Dohodu podepsali rektor REU Viktor Grišin a ředitel české Diplomatické akademie Cyril Svoboda.

Předmětem dohody bude spolupráce stran v následných základních oblastech: organizace a uskutečnění krátkodobých seminářů pro studenty a absolventy  REU, podnikatele a managery, kteří se zabývají problematikou zahraničně-ekonomické činnosti; organizace účasti českých  pedagogů v učebním procesu univerzity, organizace a pořádání  stáží studentů – diplomantů REU a zaměstnanců částí průmyslových struktur v rámci spolupráce mezi ČR a RF: provádění výzkumu a publikace v ČR a RF společných děl, učebnic atd.

Cyril Svoboda zdůraznil, že dohoda je velmi důležitá pro  českou Diplomatickou akademií a pro další rozvoj rusko-českých vzdělávacích styků. Při tom bude sloužit  upevňování vztahů mezi Ruskem a Českem.

Rektor REU G.V. Plechanova Viktor Grišin zdůraznil důležitost podepsání  dohody v současných nelehkých podmínkách. Dohoda je odrazem procesu  globalizace ve světě, který nelze zastavit politickými sankcemi. Podtrhnul, že  má rámcový charakter a bude prvním krokem na cestě k vytváření aktivních výměn mezi studenty a pedagogy dvou vysokých škol.

Ceremoniálu se rovněž zúčastnil člen – korespondent RAV, vedoucí katedry  světové ekonomiky REU Ruslan Chasbulatov, který věnoval české Diplomatické akademii několik svých nových knih.

Na podepsání dohody byli přítomni i zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR, Obchodního zastupitelství RF v ČR, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Rusko-české smíšené obchodní komory.

Tento článek je dostupný v: Russian