Regionální kolo soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“ v Hradci Králové

Regionální kolo soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“ v Hradci Králové

Dne 22. března 2018 se na Univerzitě Hradec Králové uskutečnilo regionální kolo celostátní soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“, kterého se zúčastnilo více než 100 žáků a studentů ze 17 základních a středních škol Královéhradeckého a Pardubického kraje, kteří studují ruský jazyk (z měst Kostelec nad Orlicí, Moravská Třebová, Hradec Králové, Králíky, Lhota u Potštejna, Pardubice, Chrudim, Rychnov nad Kněžnou, Přelouč a Hořice). Akce byla organizována Českou asociací rusistů a Česko-ruskou společností za podpory vedení Královéhradeckého a Pardubického kraje, magistrátu Hradce Králové, Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Účastníky přivítali děkan Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové F. Vaníček, zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin, předseda České asociace rusistů a Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, předsedkyně poroty soutěže, vedoucí katedry ruského jazyka a literatury Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové J. Kostincová.

Žáci a studenti přednášeli verše ruských a sovětských básníků, hráli scénky z ruských pohádek a úryvek z komedie N. Gogola „Revizor“, zpívali ruské lidové i populární písně. Účastníci z města Králíky zazpívali směs písní na téma kosmos a připomněli tak 40. výročí letu do vesmíru prvního československého kosmonauta V. Remka.

Vítězové regionálního kola se zúčastní závěrečného kola republikové soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník “, která letos oslaví 52. výročí. Tradičně se uskuteční v RSVK v Praze v červnu v den narozenin A. Puškina.

Tento článek je dostupný v: Russian