Balet „Romeo a Julie“ na scéně pražského divadla Hybernia

Balet „Romeo a Julie“ na scéně pražského divadla Hybernia

Dne 11. října 2017 se na scéně pražského divadla Hybernia konal balet „Romeo a Julie“ v podání umělců Státního akademického divadla klasického baletu (Moskva). Umělečtí vedoucí N. Kasatkinová a V. Vasiljev vytvořili balet podle tragédie W. Shakespeara a scénáře S. Prokofjeva. Akce proběhla za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Neoklasicistní balet podle obnovené partitury S. Prokofjeva se liší od známého klasického představení Velkého divadla. N. Kasatkinová a V. Vasiljev jako první využili autorovu partituru a představili balet v roce 1971 v Novosibirsku. Moskevská premiéra ve Státním akademickém divadle klasického baletu se konala v roce 1981. Choreografická fantasie o třech dějstvích byla v Praze předvedena poprvé.

V představení se N. Kasatkinové a V. Vasiljevovi podařilo spojit italskou středověkou kulturu, renesanci a vytříbený psychologismus umění XX. století. Autoři baletu se maximálně přiblížili originálu W. Shakespeara, snažili se převést jeho dílo do jazyka choreografie. Vyjádřili vše – obrazy hlavních hrdinů, charakteristické postavy sluhů i postav z lidového karnevalu ve Veroně. Talentovaným tanečníkům se podařilo přesně přiblížit divákům každý záměr svých uměleckých vedoucích.

Představení mělo velký úspěch. Navštívilo jej více než 700 diváků z řad ruských krajanů, českých občanů a cizinců.

Tento článek je dostupný v: Russian