V rámci akcí, věnovaných Dni kosmonautiky, se dne 21. dubna 2017 v Praze konala setkání české veřejnosti a ruských krajanů s letcem a kosmonautem, Hrdinou Ruské federace, členem – korespondentem RAV Jurijem Baturinem. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

První vystoupení kosmonauta proběhlo v Planetáriu Praha, kde hlavní část publika tvořili studenti středních škol. Jurij Baturin přednesl zajímavý referát o rozvoji kosmonautiky ve XX. – XXI. století. Sdělil, že jakákoliv technická myšlenka, inovace ve svém rozvoji prochází čtyři stádia: fantazie (pohádka), teoretické promyšlení, inženýrské řešení a realizace. Pro kosmonautiku takovými etapami byly fantazie J. Verna, díla K. Ciolkovského a rakety S. Koroljova. Domnívá se, že se nyní nacházíme v posledním stádiu cyklu. Podrobně pověděl o tom, jak dnes probíhá život a práce na mezinárodní vesmírné stanici, kde strávil asi 480 hodin. Povídání kosmonauta bylo doplněno promítáním unikátních fotografií a videa. Poté odpověděl na četné dotazy diváků. Na přednášce v Planetáriu Praha bylo přítomno asi 100 diváků, mezi nimiž byli i korespondenti místních HSP.

Tentýž den Jurij Baturin vystoupil v RSVK v Praze, kde se shromáždili především ruští krajané a podrobně jim vyprávěl o prvním letu prvního kosmonauta na světě Jurije Gagarina. Zdůraznil, že pravděpodobnost úspěšného ukončení této expedice byla 0,8 %. Podle současných požadavků to bylo nepřípustné riziko. Hlavní konstruktér S. Koroljov převzal odpovědnost za let a měl pravdu. Sdělil, že sovětská inženýrská mysl tehdy byla na tak vysoké úrovni, že když se nedávno pomocí moderních počítačových technologií pokusili vypočítat možná zlepšení konstrukce trupu rakety Sojuz, ukázalo se, že není co vylepšovat. Raketa i nadále zůstává nejdokonalejší. Přičemž „náplň“ kosmické lodi je již dávno digitální a programové zabezpečení se obnovuje každé 2-3 roky.

Na otázku ohledně perspektiv dalších kosmických výzkumů Baturin odpověděl, že jsme v současnosti ukončili první cyklus ovládnutí vesmíru a pevně jsme vyšli na zemskou orbitu. Kosmonautika se nachází v očekávání nového kvalitativního růstu. Další kosmický růst lidstva zdržují dva faktory: poměr váhy užitečného nákladu k váze vypravované rakety – nosiče (nyní činí 3,8 %) a kosmická radiace (zatím reálné prostředky proti ní nebyly nalezeny, což omezuje čas pobytu člověka ve vesmíru a dělá nemožným dálkové dlouhodobé lety). Zdůraznil, že věří v řešení těchto problémů.

Na setkání v RSVK v Praze bylo přítomno asi 60 osob.

Tento článek je dostupný v: Russian