Výstava fotografií „Izobraženije“ v RSVK v Praze

Výstava fotografií „Izobraženije“ v RSVK v Praze

Dne 20. dubna 2017 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava ruských fotografů Jekatěriny Ševi a Jevgenije Trejalja. Akce byla organizována uměleckým sdružením žijících v Praze ruských krajanů „Mir iskusstva“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Hosty a fotografy uvítal vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza. Zdůraznil, že díla fotografů se pravidelně vystavují v RSVK v Praze a připomněl výstavu Jekatěriny Ševi, která proběhla v Křišťálovém sále RSVK v listopadu 2016 v rámci Dní kultury Kostromské oblasti. Poděkoval organizátorům za upevňování přátelských vztahů mezi Ruskem a Českem.

Umělecká vedoucí sdružení „Mir iskusstva“ Světlana Suvorovová představila fotografy Jekatěrinu Ševi a Jevgenije Trejalja. Podtrhla jejich neobyčejný pohled na okolní svět, který se odráží v originálních obrazech.

Zahájení bylo doprovázeno kulturním programem, připraveným členy uměleckého sdružení „Mir iskusstva“.

V první části vystoupil klavírista Gleb Korotkin. Herci sdružení Anna Skorko, Oleg Vasiljev, Julie Ivašincová, Jurij Trofimec, Dina Garbo a Ivan Něbogin uvedli krátké představení „Zábavná dobrodružství“ na motivy Michaila Zoščenka.

Poté vystoupili mladí hudebníci S. Puljaševová a L. Baretto, kteří zahráli několik skladeb na klavír a zazpívali písně P. Čajkovského, T. Chrennikova a J. Krylatova.

Akce měla u diváků velký úspěch. Navštívilo ji více než 40 diváků z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian