Hostování moskevského divadla „MOST“ v RSVK v Praze

Hostování moskevského divadla „MOST“ v RSVK v Praze

Dne 18. dubna 2017 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konalo představení moskevského divadla „MOST“ „Je-li život na Marsu?“. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Divadlo bylo založeno v roce 2015 jako městské divadlo. Je pokračovatelem Studentského divadla Moskevské státní univerzity, jež vzniklo již v roce 1756 a je proto považováno za nejstarší dramatické divadlo Ruska. Divadlo MOST je typem divadla – studia, ve kterém je spojena divadelní škola pro studenty s tvorbou profesionálních představení.

Před představením ředitelka divadla Irina Bolšakovová povyprávěla o historii divadla a zdůraznila, že vystoupení v Praze po dlouhé pauze v zahraničních hostováních má pro divadlo velký význam.

Režisérem představení „Je-li život na Marsu?“ je umělecký vedoucí a režisér divadla J. Slavutin. Představení – dialog spojuje díla dvou významných spisovatelů konce minulého století V. Vojnoviče „Fiktivní manželství“ a K. Bulyčova „Možno poprosiť Ninu?“ (Můžete zavolat Ninu?). První část je pikantní, duchaplný příběh muže a ženy, kteří jsou nuceni uzavřít fiktivní manželství a nečekaně nacházejí prosté lidské štěstí. Druhou část tvoří fantastický příběh o propletenci času, kdy obyčejný telefonát přenáší hrdinu do jiné epochy a umožní mu zasáhnout do dávno uplynulých událostí.

Hercům divadla A. Nestěrenko, M. Lemeškové a A. Slavutinové se mistrně podařilo předat zvláštní atmosféru doby, ve které se děj představení odehrává.

Představení „Je-li život na Marsu?“ moskevského divadla „MOST“ v RSVK v Praze zhlédlo více než 200 diváků z řad ruských krajanů a Čechů, mezi nimiž bylo mnoho mladých lidí, kteří hrají v místních divadelních studiích.

Tento článek je dostupný v: Russian