Umělecký večer Vasilije Lanového RSVK v Praze

Umělecký večer Vasilije Lanového RSVK v Praze

Dne 14. dubna 2017 se ve Velkém sále  Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil večer národního umělce Ruska Vasilije Lanového „Spasibo za pamjať, potomki!“ (Děkuji za památku, potomci!). Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Vynikající herec Vasilij Lanovoj si získal lásku milionů diváků. Hrál ve více než 80 filmech. Vytvořil nezapomenutelné obrazy Pavla Korčagina („Pavel Korčagin“), Artura Greye („Alyje parusa“), Anatolije Kuragina („Vojna a mír“), Alexeje Vronského („Anna Kareninová“), Ivana Varavvy („Oficery“) aj. Tyto a jiné filmy jsou díky skvělé hře Vasilije Semjonoviče zařazeny do fondu nejen ruské, ale i světové kinematografie.

Více než 60 let herec působí ve Státním akademickém divadle J. Vachtangova v Moskvě. Na svém kontě má více než 70 rolí v různých inscenacích.

Před začátkem setkání byl promítnut úryvek, kde v podání herce zazněla píseň „Spasibo za pamjať, potomki!“. Herec byl na scéně RSVK uvítán bouřlivým potleskem.

Lanovoj sdělil, že hlavním tématem večera bude „Nesmrtelný pluk“. Informoval o tom, že je předsedou Poručenské rady vlastenecké akce „Nesmrtelný pluk“. Připomněl, že tato akce vznikla v roce 2007 v Tjumeni. Tehdy se jí zúčastnilo jen 150 lidí. V současnosti se však stala skutečně celonárodní. Účastní se jí miliony lidí z 64 zemí, včetně Německa, USA, Izraele a dokonce Austrálie. Dále řekl, že se před vystoupením setkal se zástupci organizačního výboru v Praze Julií Gucul a Ludmilou Sedlákovou. Přípravou akce v Česku se zabývají jak úplně mladí lidé, tak i dospělí jedinci.

Vasilij Lanovoj připomněl, že jeho účast v organizaci akce není náhodná. Válečnou tematikou je prodchnut celý jeho život a tvorba.

Podělil se s diváky o vzpomínky na válečné dětství, které prožil v domě svého dědečka na fašisty okupované Ukrajině. Právě tehdy, ve věku 7 let, se seznámil s knihou N. Ostrovského „Jak se kalila ocel“. Obraz hlavního hrdiny Pavla Korčagina poté perfektně ztvárnil ve stejnojmenném filmu.

V tématu „Nesmrtelného pluku“ Lanovoj pokračoval přednesem veršů básníků válečných let A. Tvardovského, M. Světlova, S. Gudzenka aj. Poté zazpíval píseň „Golubyje glaza Rossii“ z filmu „Neizvěstnaja vojna“. Přednesl též básně V. Majakovského.

Druhá část večera byla věnována vzpomínkám na účast ve filmu „Vojna a mír“ S. Bondarčuka, kde hrál Lanovoj roli Anatolije Kuragina. Přečetl i několik úryvků z románu.

Herec rovněž pověděl o své práci ve Státním akademickém divadle Jevgenije Vachtangova. Zdůraznil, že právě díky divadlu se seznámil s Prahou, kde divadlo nejednou hostovalo. Zavzpomínal na některé zábavné historky z vystoupení v Divadle na Vinohradech.

Vasilij Lanovoj zakončil svůj večer známou písní z filmu „Oficery“ (Důstojníci). Sál vyslechl píseň vestoje a tím uctil jak památku těch, kdo vybojovali mír, tak i projevil úctu a lásku velkému herci.

Diváci se dlouho nemohli rozloučit s oblíbeným hercem, brali si od něho autogramy a fotili se s ním.

Na akci bylo přítomno více než 400 lidí, především ruských krajanů, ale i občanů SNS a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian