Den obránce vlasti v Praze

Den obránce vlasti v Praze

Dne 22. února 2017 se Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR zúčastnilo akcí, věnovaných oslavám Dne obránce vlasti.

V 10 hod. na Olšanském hřbitově v Praze proběhl ceremoniál kladení věnců a květin k Památníku sovětského vojáka – osvoboditele a hrobům 437 vojáků a důstojníků Rudé armády, kteří zahynuli ve dnech osvobozování Prahy. Věnce položili: velvyslanec Arménie Tigran Sejraňan, velvyslanec Běloruska Valerij Kurdjukov a velvyslanec Ruské federace v ČR Alexandr Zmejevskij. Akce se rovněž zúčastnili zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a jiných ruských zahraničních institucí, českých a ruských veteránských organizací. Během ceremoniálu zazněly státní hymny Arménie, Běloruska, Ruska a Česka.

Večer se ve Velkém sále RSVK v Praze konal slavnostní koncert, věnovaný Dni obránce vlasti. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na večeru vystoupil folklorní soubor ruských krajanů „Legija“ pod vedením V. Šapovalova a vokální soubor „Russkaja duša“ (Ruská duše), jehož uměleckou vedoucí je S. Stěpanovová.
Sólisté souboru „Legija“ V. Šapovalov (kytara), N. Torskij a A. Stěpanov zahráli pro posluchače RSVK známé a všemi oblíbené válečné písně: „Ťomnaja noč“, „V zemljanke“, „Poslednij boj“ z filmové epopeje „Osvobození“, „Ekipaž – odna semja“ aj. V jejich podání rovněž zazněly písně z filmů „Oficery“ (Důstojníci), „Bělorusskij vokzal“ (Běloruské nádraží) aj. V. Šapovalov zahrál a zazpíval „Balladu o vojennych ljotčicach“ (hudba J. Krylatov, text J. Jevtušenko) a píseň „Slučajnyj vals“.

Poté vystoupili umělci ze souboru „Russkaja duša“ Z. Polovinkinová, O. Golmutdinovová, M. Odincovová, V. Tuzikovová, S. Stěpanovová a V. Savičev (akordeon). Před vystoupením umělecká vedoucí představila nový kolektiv. Zdůraznila, že vystoupení je věnováno památce souboru písní a tanců A. Alexandrova. Zazněly písně „Smugljanka“, „Ech, dorogi“ aj. Na závěr večera umělci obou souborů spolu s diváky zazpívali píseň „Katjuša“.

Slavnostní koncert ve Velkém sále RSVK vyslechlo více než 100 posluchačů.

Tento článek je dostupný v: Russian