Koncert bulharského klavíristy Georgije Mundrova v RSVK v Praze

Koncert bulharského klavíristy Georgije Mundrova v RSVK v Praze

Dne 10. února 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konalo vystoupení bulharského klavíristy Georgije Mundrova – účastníka VIII. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka, věnovaného 100. výročí úmrtí tohoto významného českého dirigenta a skladatele. Akce byla připravena organizačním výborem festivalu ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Georgij Mundrov je absolventem Hudební akademie v Sofii. Poté pokračoval ve vzdělávání ve Frankfurtu nad Mohanem v Německu. Mladý klavírista vystupoval s mnoha významnými světovými orchestry a dirigenty.

V Křišťálovém sále RSVK v Praze Georgij Mundrov představil zajímavý program s názvem „Klíče tance“. V programu klavírista spojil taneční skladby známých skladatelů např. „Valčík“ a „Polonézu“ F. Chopina. Povyprávěl o knize Bible hudby, z níž pochází citát známého německého hudebníka Hanse von Bülowa „na začátku byl rytmus“, jenž jej inspiroval k vytvoření tohoto programu. Během vystoupení umělec ukázal divákům rytmy, které spojují skladby podle žánrů.
Své vystoupení Georgij Mundrov ukončil „Karnevalem“ R. Schumanna – jednou z nejsložitějších skladeb tohoto německého skladatele.

Na koncertě v Křišťálovém sále RSVK v Praze bylo přítomno asi 60 diváků, především ruských krajanů a českých občanů. Přímý přenos koncertu na Facebooku zhlédlo více než 600 zájemců.

Tento článek je dostupný v: Russian