Více než 1000 lidí oslavilo „Maslenicu“ (český Masopust) v RSVK v Praze

Více než 1000 lidí oslavilo „Maslenicu“ (český Masopust) v RSVK v Praze

Dne 17. února 2018 se v  Ruském středisku vědy a kultury (RSVK) v Praze konal svátek, věnovaný loučení s „Maslenicou“. Akci pořádalo Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

„Maslenica“ je starý slovanský svátek s četnými zvyky. Podle lidového kalendáře „Maslenica“ symbolizuje přechod mezi zimou a jarem. Letos se „Maslenica“ slavila od 12. do 18. února.

Loni se loučení s „Maslenicou“ konalo v rámci Dnů kultury Ruska, které se konaly v budově Národního muzea (NM). Tato akce byla připravena a provedena Etnografickým oddělením NM ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR, za podpory Ministerstva kultury ČR, Ministerstva vnitra ČR a Integračního centra Praha.

Letos zaměstnanci RSVK v Praze spolu s uměleckými studii a dílnami připravili pro návštěvníky bohatý kulturní program.

Kromě ochutnání tradičních pokrmů „Maslenicy“ se hosté mohli zúčastnit soutěží a her. Pro děti a dospělé během celé oslavy klauni V. Voroncovová a L. Manija organizovali různé soutěže, např. závod v pytlích, házení blinov (palačinek), přetahování lana a mnohé jiné. V zápase o zvedání činky byl dosažen rekord. Jednomu ze soutěžících se podařilo zvednout činku 80x. Všichni účastníci obdrželi sladké odměny.

V koncertním programu vystoupila žákyně estrádního studia MIX Darja Rožok, učitelka a pěvkyně N. Mrazovová a pěvecký soubor „Ruská duše“. Zazněly ruské lidové písně a častušky.

Velkou pozornost si zasloužily tvůrčí dílny pro děti všech věkových kategorií, které organizovala Škola umění při RSVK v Praze. Děti vyráběly korále z „baranok“ a „sušek“, ze slámy malé strašáky „Maslenicy“ aj.

Během oslavy byl pro zájemce organizován přenos hokejového zápasu mezi Ruskem a USA na Olympijských hrách 2018 v Pchjongčchangu.

Vyvrcholením programu bylo tradiční pálení „Maslenicy“. Oslavy „Maslenicy“ se v RSVK v Praze zúčastnilo více než 1000 ruských krajanů a místních občanů.

Mnozí z malých hostí se s „Maslenicou“ loučili poprvé a rovněž se poprvé dozvěděli o mnoha ruských tradicích, spojených s tímto svátkem. Malí návštěvníci akce se mohli rovněž vyfotit s velkým plyšovým medvědem, kterého poskytla česká firma S.O.S. Dekorace.

 

Tento článek je dostupný v: Russian