Celostátní kolo soutěže z ruského jazyka „Ars poetika. Puškinův památník“ v RSVK v Praze

Celostátní kolo soutěže z ruského jazyka „Ars  poetika. Puškinův památník“ v RSVK v Praze

Dne 3. června 2015 se v rámci oslav Dne ruského jazyka v Ruském středisku vědy a kultury (RSVK) v Praze uskutečnilo závěrečné kolo 49. celostátní soutěže uměleckých kolektivů základních a středních škol „Ars poetika. Puškinův památník“. Akce byla připravena a organizována Českou asociací rusistů ve spolupráci s Česko-ruskou společností a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Závěrečného kola soutěže se v RSVK zúčastnilo okolo 250 žáků a studentů základních a středních škol, kteří studují ruský jazyk. Bylo zastoupeno více než 30 měst a jiných míst Česka. Před tím v nich proběhla regionální kola soutěže.

Individuální vystoupení účastníků, dvojic i kolektivů hodnotila porota ve třech nominacích: „Poetický salon. Sólový projev“, „Hudební čísla“, „Kolektivní vystoupení“. Členy poroty byli zástupci České asociace rusistů, profesoři Karlovy univerzity a jiných vysokých škol, učitelé základních a středních škol.

Festival zahájil předseda České asociace rusistů Jiří Klapka, který přivítal hosty a popřál všem vystupujícím hodně úspěchů.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR L. Gamza popřál hodně úspěchu finalistům a předal čestný diplom RSVK Jiřímu Klapkovi za mnohaletou a plodnou spolupráci a vklad v upevňování a rozvoj přátelských vztahů mezi Ruskem a Českem.

Účastníky a hosty rovněž přivítal čestný host, ruský básník a překladatel, předseda Mezinárodního puškinského výboru Vladimir Kostrov. Pověděl o tom, že oslavy narozenin A.S. Puškina probíhají po celém světě a vysoce ocenil průběh v ČR soutěže, které v příštím roce bude již 50 let. Na závěr přednesl vlastní verše, věnované Puškinovi.

Herečka a pěvkyně z Moskvy Oxana Pěrvuchinová zazpívala temperamentní ruskou lidovou píseň „Valenky“.
Tento den ve Velkém sále RSVK zazněla dramatická, hudební a poetická čísla v ruském jazyce. Na scéně byla představena díla ruských klasiků – A.S. Puškina, S.A. Jesenina, A.P. Čechova a rovněž současných spisovatelů a básníků – B. Achmadulinové, B. Okudžavy, A. Vozněsenského aj. Zazněly též ruské lidové písně, válečné písně, vlastní verše a texty účastníků soutěže.

Všechna vystoupení byla svým způsobem originální. Někdo vynikl tvůrčím talentem, jiný znalostmi ruského jazyka či hereckými kvalitami. Porota měla proto těžký úkol, když rozhodovala o vítězích.

Ve výsledku bylo vybráno 17 vítězů, mezi kterými byla Škola F. Peřiny (Praha 6), Gymnázium Uničiv, Základní škola Raškovice, Gymnázium P. Bezruče (Frýdek Místek).

Všichni účastníci svátku ruského jazyka a literatury obdrželi diplomy a ceny RSVK v Praze – knihy známých ruských spisovatelů.

V rámci akce „Velké vítězství“ všem finalistům celostátní soutěže byly předány CD s písněmi válečných let a audioknihami o Velké vlastenecké válce.

Po slavnostním ukončení festivalu se žáci a studenti základních a středních škol ze všech koutů Česka společně vyfotografovali před hlavní budovou RSVK v Praze a dohodli se, že se sejdou na jubilejním 50. ročníku soutěže příští rok.

Tento článek je dostupný v: Russian